1–3-vuotiaiden lasten turvallisuuden tarkistuslista

Tämän tarkistuslistan avulla voit havainnoida kodin ja vapaa-ajan ympäristöjen vaaranpaikkoja 1–3-vuotiaiden näkökulmasta. Laskeudu lattiatasolle ja katso näkymää lapsen silmin: mitä kiinnostavaa osuu lapsen ulottuville? Muista, että asenteiden oppiminen alkaa varhain: mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Taapero ja aikuinen kulkevat käsi kädessä.

Makuuhuone ja rattaat

Keittiö

Kylpyhuone ja sauna

Lelut

Pihalla

Yleisesti kotona

Paloturvallisuus ja sähkölaitteet

Liikenteessä

Vesillä

Hei lapsen huoltaja tai lähiomainen! Vielä muutama vinkki:

Kannusta lasta liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi ja pidä mielessä uudet vaarat, kun lapsi oppii uusia taitoja. Ole myös tietoinen lapsen olemisesta ja tekemisestä, äläkä jätä häntä hetkeksikään ilman valvontaa. Anna lapsen nauttia turvallisesta hellittelystä, läheisyydestä ja yhdessäolosta. Kuuntele lasta ja ole kiinnostunut hänen tunteistaan ja ajatuksistaan.

Huolehdi omasta jaksamisestasi ja keskustele huolistasi lähipiirin kanssa ja/tai esimerkiksi neuvolassa. Kiinnitä myös huomiota omaan media- ja älylaitteiden käyttöösi lapsen läsnä ollessa. Opettele hätäensiaputaidot ja huolehdi kodin ensiapuvarustuksen ajantasaisuudesta. Aikaa toimia voi olla vain muutaman hetki, jolloin on tärkeää tietää, mitä tehdä. Tallenna myös puhelimeesi seuraavat numerot:

  • hätänumero 112 tai lataa 112 Suomi -sovellus, jos käytössäsi on älypuhelin.
  • Myrkytystietokeskuksen maksuton numero 0800 147 111 (24h/vrk).
  • terveyskeskuksen, terveysneuvonnan tai päivystävän sairaalan numero.

Jos koet turvattomuutta tai väkivaltaa, ota yhteyttä hätänumeroon 112 tai kiireettömissä tilanteissa muihin auttaviin puhelimiin, kuten:

  • Nollalinjaan 080 005 005 | 24h/vrk (maksuton)
  • MIELI ry:n Kriisipuhelimeen 09 2525 0111 | 24h/vrk (maksuton)
© Kotitapaturma.fi