Kohtalokas aamusuihku
Oletko sinä murtanut luusi kaatuessasi? Tiesitkö, että terve luusto kestää arjen kolhut? Jos vaikkapa ranteesi tai nilkkasi on murtunut kompastuessasi, kyseessä voi olla osteoporoottinen murtuma. Osteoporoosia hoitamalla ja ylläpitämällä toimintakykyä ehkäistään kaatumisia ja vähennetään murtumia.
Ritva kurkisti ikkunasta ulos. Oli tulossa kaunis päivä. Aurinko oli jo korkealla ja säteet tunkeutuivat kodikkaasti keittiöön. Naapuri näytti kiirehtivän töihin. Onneksi ne ajat ovat jo takana, Ritva myhäili tyytyväisenä. Tänään voisi istuksia takapihalla ja kutoa lapsenlapsen villasukat loppuun. Mutta ensin suihku ja sitten aamupala.
Hän kaatoi veden kahvinkeittimeen, taitteli suodatinpussin paikoilleen ja mittasi purut. Pian keittiön täytti tuttu porina ja vastakeitetyn kahvin tuoksu.
Kahvin valmistumista odotellessa Ritva päätti käydä suihkussa.
Juuri kun Ritva oli pyyhkinyt itsensä suihkun jälkeen kuivaksi, hän kuuli kylpyhuoneen oven läpi eteisen pöydälle jättämänsä kännykän soivan. Kiiruhtaessaan ottamaan kylpytakkia naulasta hän tajusi jalkojensa liukuvan märkien kaakeleiden pinnalla…
Onni onnettomuudessa
Kuten arvasitkin: Ritva liukastui ja mursi ranteensa.
Onneksi Ritva sai hyvän hoidon murtumaansa. Toinen onnenkantamoinen oli se, että Ritvan tilannetta lähdettiin selvittämään. Lääkärin mukaan kyseessä saattaisi olla osteoporoottinen murtuma. Terve luu kestää kävellessä kompastumisen sekä putoamisen alle metrin korkeudesta. Mikäli luu murtuu, voi kyseessä olla osteoporoosi.
Mikä ihmeen osteoporoosi?
Osteoporoosi on salakavala sairaus, eikä se oireile ennen murtumaa. Arjen murtuman lisäksi merkkinä osteoporoosista voi olla pituuden lyheneminen vähintään 4 senttimetriä, selän kaartuminen tai äkillinen selkäkipu.
Osteoporoosia sairastaa arviolta 336 000 suomalaista, ja se on 45 000 murtuman taustalla vuosittain.
Vaikka osteoporoosiin voi sairastua missä iässä tahansa ja sukupuolesta riippumatta, on osteoporoosi yleisintä ikääntyneillä. 44 %:lla 65 vuotta täyttäneistä on alentunut luuntiheys. Vuonna 2030 useampi kuin joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias. Niinpä murtumien määrä voi kasvaa voimakkaasti.
Monelle ei kuitenkaan käy yhtä hyvin kuin Ritvalle. Murtumat hoidetaan hyvin, mutta usein unohtuu selvittää, voisiko kyseessä olla osteoporoottinen murtuma. Tällöin sairaus jatkaa etenemistään heikentäen luustoa ja aiheuttaen uusia, entistä vaikeampia murtumia.
Diagnoosin jälkeen
Viikkojen jälkeen kipsiä irrotettaessa lääkäri kertoi Ritvalle uutisen: luuntiheysmittaustuloksen perusteella hänellä oli osteoporoosi. Hän sai lääkereseptin sekä kehotuksen varata aika luustohoitajalta, joka kertoisi tarkemmin osteoporoosista ja sen hoidosta.
Omahoidon perustana on monipuolinen, terveellinen ravinto, riittävä kalsiumin ja proteiinin saanti sekä D-vitamiinilisän käyttö. Lisäksi keskeistä on liikunta, jonka pitää sisältää myös lihaskunnon, liikkuvuuden ja tasapainon kehittämistä.
Tärkeään rooliin nousee kaatumisen ehkäisy, nimittäin pääosa murtumista tulee kaatumistapaturmien yhteydessä. Mitä huonommassa kunnossa luusto on, sen vaikeampia murtumia kaatumisista seuraa.
Kaatumiset kuriin
Luustohoitajalta Ritva sai esitteen, jossa kerrottiin kaatumisten ehkäisystä omin toimin. Kotiin päästyään hän perehtyi sen sisältöön ja ryhtyi toimeen.
Ensitöikseen hän hankki kylpyhuoneeseen hyvän kuivauslastan sekä kumipohjaisen liukumattoman maton. Sitten hän vaihtoi portaiden palaneen lampun uuteen ja poisti käytöstä liukaspohjaiset tohvelit. Mattojen alle hän laittoi liukumista estävän kumiristikon. Jatkojohdon hän kiinnitti lattialistan reunukseen. Lisäksi hän tilasi ajan silmälääkäriltä, edellisestä käynnistä kun oli jo vuosia!
Myös lääkemäärä Ritvaa mietitytti. Hän päättikin kysyä lääkkeistään seuraavalla lääkärikäynnillä: olivatko ne kaikki edelleen tarpeellisia.
Entä miten Ritvalle lopulta kävi?
Mutta kaatumisen ehkäisyssä ympäristön lisäksi myös toimintakyky on keskeisessä roolissa. Miten ylläpitää ja kehittää omaa toimintakykyä?
Ahkerana sanomalehden lukijana Ritva löysi ilmoituksen, jossa kerrottiin eläkeläisten kuntosaliryhmästä. Kaikenlainen ryhmätoiminta oli ollut hänelle vierasta. Hän oli tottunut elämään ja pärjäämään yksin. Mutta nyt Ritvasta tuntui, että hän tarvitsi apua tilanteeseensa, joten hän päätti ilmoittautua ryhmään.
Ryhmän avulla Ritvalle avautuikin uusi maailma. Hän tutustui ikätovereihinsa ja heidän kauttaan hän lähti mukaan eläkeläisten rientoihin. Ritva onkin sanonut, että hän voi nykyään paremmin, kuin ennen osteoporoosidiagnoosia: hän syö terveellisemmin, liikkuu monipuolisemmin ja huolehtii muutenkin terveydestään paremmin. Lisäksi hän on saanut elämäänsä ihania ihmisiä ja monenlaista toimintaa!
Ritva lähettää terveisiä kohtalotovereilleen: Luuston kuntoon voi vaikuttaa. Täytyy ottaa elämä omiin käsiin ja toimia. Kaatumisia ehkäisemällä ja toimintakykyä ylläpitämällä ehkäistään myös murtumia!
Teksti: Ansa Holm, Suomen Luustoliitto ry:n toiminnanjohtaja
Ota sinäkin vinkit talteen, jotta voit itse ehkäistä kaatumisia:
https://luustoliitto.fi/wp-content/uploads/Kaatumisen-ehkaisy-potilasohje-verkko.pdf
Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?
Anna palautetta
Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.
Sinua voisi kiinnostaa myös
-
Näin vältät liikuntatapaturmia
Liikunnan positiiviset vaikutukset ovat kiistattomia ihmisen fyysisessä, psyykkisessä ja sosiaalisessa hyvinvoinnissa. Asiaan voi perehtyä p… -
Työpaikan käytäntöjä vapaa-ajalle?
Vuonna 2017 Suomessa sattui palkansaajille yli 127 991 työtapaturmaa. Nousua vuodesta 2016 oli liki 10 000, mutta on hyvä huomioida, että vu… -
Aloita työmatkapyöräily turvallisesti lomien jälkeen!
Työmatkaliikunnan avulla voidaan helposti nostaa viikoittaisen liikkumisen määrää, jolloin terveysliikuntasuositukset on helpompi saavuttaa.… -
Huolehdi kesämökkisi paloturvallisuudesta ja vältä turhat mökkitapaturmat
Suomen kesään kuuluu mökkeily. Yksi turvallisen kesäloman kulmakivistä on tarkistaa mökin paloturvallisuustilanne. Huoltamalla tulisijat sek…