Työpaikan käytäntöjä vapaa-ajalle?

Vuonna 2017 Suomessa sattui palkansaajille yli 127 991 työtapaturmaa. Nousua vuodesta 2016 oli liki 10 000, mutta on hyvä huomioida, että vuosi 2016 oli ennätysalhainen. Luku saattaa vaikuttaa suurelta, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana työtapaturmien määrässä on kuitenkin ollut laskeva trendi.* Pitkällä aikavälillä työturvallisuus on kehittynyt huimasti. Hyvä niin.

Positiivinen kehitys johtuu siitä, että töissä monista asioista on huolehdittu normien ja työpaikan pelisääntöjen avulla. Voidaan esimerkiksi sopia, ettei autolla ajeta kohtuuttoman pitkiä matkoja ja riittävästä levosta pidetään huolta. Aina voi myös kysyä neuvoa, jos jokin työssä tuntuu hankalalta. Käytännöt perustuvat paitsi työturvallisuuslakiin, myös erilaisiin normeihin, saatuihin kokemuksiin ja ajantasaisen vaarojen arvioinnin tuloksiin.

Suomessa merkittävä osa tapaturmista sattuu vapaa-ajalla. Voisiko yksi syy olla se, että olemme tällöin työpaikan turvaverkkojen ulkopuolella? Haluamme vain äkkiä perille mökille, mummolaan, vaellusreitille tai minne sitten olemmekaan menossa loman viettoon. Matka on joskus pitkä ja tiellä voi olla ruuhkaa. Lapset kiukuttelevat ja puolison kanssa on aikaa autossa riidellä monesta asiasta. Pipo on saatu sopivasti kireäksi jo matkan aikana. Perille pääsy on odotettu hetki. Saunan lämpenemistä odotellessa tehdään vähän puutöitä ja otetaan ehkä pari olutta. Väsyneenä ja kiukkuisena, parin oluen jälkeen, ei kirveen tai moottorisahan käyttäminen shortsit jalassa ole paras mahdollinen yhdistelmä.

Ihmiset jotka toimivat turvallisuuden suhteen suorastaan esimerkillisesti työelämässä, saattavat vapaa-ajalla suhtautua turvallisuuteen välinpitämättömästi. Kyse voi olla osittain myös väsymisestä. Saatetaan ajatella, että sääntöjä tuli noudatettua jo koko vuosi työpaikalla ja nyt on aika ottaa rennosti. Vai onko kyseessä vain vapauden illuusio?

Tapaturma ei katso aikaa eikä paikkaa; vapaa-ajalla ja töissä sattuneet tapaturmat pilaavat aivan saman määrän päiviä. Vapaa-ajalla sattunut vahinko ei useimmiten ole niin hyvin vakuutettu ja korvattu kuin töissä sattunut. Apu voi myös usein olla vaikeammin saavutettavissa esimerkiksi mökkioloissa.

Kesällä on ihan sallittua välillä vähän kikkailla. Mutta kikkaillaan sillä lailla fiksusti, että vältetään tapaturmia ja palataan loman jälkeen entistä paremmassa kunnossa ja levänneinä töihin. Kikkailla voi esimerkiksi chilin käytön kanssa. Mieluummin ottaa mukavan poltteen hyvästä ruuasta kuin poltteen siitä, että peruuttaa saunan kiukaaseen.

Perusasiat kuntoon siis myös vapaa-ajalla! Kaikessa tekemisessä tulee käyttää harkintaa. Aloita pohtimalla, millaisia riskejä tekemiseen liittyy? Ei ole huono idea varmistaa, että mökillä ja autossa on perustason ensiapuvälineet saatavissa ja niitä osataan käyttää. Tiedä koko ajan sijaintisi. Kesäpaikan koordinaatit on hyvä laittaa esimerkiksi mökin seinälle näkyville ja käydä hätätilannetta läpi lasten kanssa. Omaan ja perheenjäsenten puhelimiin voidaan asentaa myös erinomainen 112-sovellus. Sen avulla voi hälyttää apua paikalle. Sovellus on muuten kätevä varsinkin pitkillä ajomatkoilla, sillä kyseinen ohjelma tietää missä olet.

Nautitaan kesästä turvallisesti. Nollatulokseen tapaturmien suhteen tuskin koskaan päästään, mutta sen tulee olla tavoitteena. Kaikki lähtee asenteesta.

Kirjoittaja Lasse Kammonen on Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija, vastuualueenaan vaarojen arviointi ja työväkivalta.

* Tapaturmavakuutuskeskus: Työtapaturmatilastot

https://www.tvk.fi/tietopalvelu-ja-julkaisut/tilastot/tyotapaturmatilastot/

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

Sinua voisi kiinnostaa myös

© Kotitapaturma.fi