Aikuisille tapahtuu tapaturmia eniten kotona ja vapaa-ajalla
Fyysisen vamman aiheuttaneita tapaturmia tapahtuu aikuisille 20–74 –vuotiaille vuosittain kaikkiaan yli 1.5 miljoonaa (UHRI-tutkimus 2017). Näistä tapaturmista lähes kolme neljännestä on koti- ja vapaa-ajan tapaturmia – työpaikalla ja liikenteessä tapaturmia tapahtuu selvästi vähemmän. Yleisin koti– ja vapaa-ajan tapaturman sattumistapa on kaatuminen, ja tyypillisimpiä tapaturmasta aiheutuneita vammoja ovat mustelmat, ruhjeet, haavat ja nyrjähdykset.
Suurin osa kaatumistapaturmista tapahtuu niin ikään vapaa-aikana, urheilu- tai harrastustoiminnassa tai kotona sekä työmatkan aikana. Miehille tapaturmia tapahtuu enemmän kotona ja liikuntaharrastuksissa kuin naisille. Kaatumiset ovat myös neljänneksi yleisin työikäisten 25–64 –vuotiaiden tapaturmakuolemien syy ja yleisin vuodeosastohoidon syy. Yleisin tapaturmaisten kuolemien syy tässä työikäisten ikäryhmässä on alkoholin, lääkkeiden, huumeiden sekä näiden sekakäytöstä johtuvat myrkytykset.
Työikäisellä on monta roolia tapaturmien ehkäisyssä
Työikäinen joutuu usein tarkastelemaan tapaturmien ehkäisyä myös itseään laajemmasta näkökulmasta omien lastensa tai vanhempien läheistensä vuoksi. Lasten hankkimisen jälkeen ihmisen asenteet ja käyttäytyminen muuttuvat usein myös turvallisuusmyönteisemmiksi. Varsinkin pienet lapset vähentävät usein vanhemman riskinotolle altista käyttäytymistä ja saattavat siten pienentää tämän riskiä joutua tapaturmaan.
Lapsiperheissä on erityisiä asioita, jotka täytyy huomioida kodin turvallisuudessa, ja työikäisen aikuisen vastuulla saattaa olla myös omien vanhempiensa kodin turvallisuuden tarkastelu esimerkiksi kaatumisriskien osalta.
Muista huolehtimisen lisäksi on tärkeää huolehtia myös omasta jaksamisesta, toimintakyvystä ja terveydestä. Monipuolinen liikunta ja liikuskelu yhdessä riittävän ravitsemuksen ja unen ja levon kanssa ovat hyvän terveyden, ja sen myötä myös tapaturmien ehkäisyn sekä hyvän työkyvyn kulmakiviä.
Päihteettömyys tai päihteiden käytön vähentäminen on niin ikään tärkeää työikäisille tapahtuvien tapaturmien ehkäisyssä ja hyvän terveyden säilyttämisessä. Päihteiden vaikutuksen alaisena tapahtuu eniten tapaturmia nuorille, keski-ikäisille ja miehille. Koti- ja vapaa-ajalla tapahtuvia tapaturmia voidaan ehkäistä myös kiireettömyydellä, huolellisuudella ja turvallisuusnäkökulmien huomioimisella kaikissa vapaa-ajan toiminnoissa.
Työturvallisuudesta mallia kotiin ja vapaa-aikaan
Työpaikoilla tapahtuu huomattavasti vähemmän tapaturmia kuin koti- ja vapaa-ajalla, vaikka useilla työpaikoilla on suuriakin turvallisuusriskejä. Varsinkin teollisuuden ja rakentamisen alalla työntekijöiden turvallisuuteen voi liittyä merkittäviä vaaranpaikkoja työpaikalla.
Työpaikoilla työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijöidensä turvallisuudesta. Monilla työpaikoilla on hyviä, tapaturmia ehkäiseviä käytäntöjä, kuten turvallisuushavaintojen tekeminen ja kirjaaminen. Myös pienemmät asiat, kuten suojavälineiden käyttö ja siisteydestä huolehtiminen, ovat tärkeitä tapaturmien ehkäisykeinoja, jotka ovat työpaikoilla usein hyvällä mallilla.
Omaksumalla kotona ja vapaa-ajalla työpaikalla toteutetut hyvät turvallisuuskäytännöt, kuten turvavälineiden käytön ja huolellisuuden, voidaan ehkäistä tapaturmia myös kotiympäristössä ja harrastuksissa.
Työikäisten eri tapaturmatyyppejä
Säännöllinen ja monipuolinen liikunta on avainasemassa kaatumisten ja liukastumisten ehkäisyssä. Harjoittelun on hyvä sisältää lihasvoimaa, tasapainoa ja liikkumiskykyä edistäviä harjoituksia. Huolehdi myös monipuolisesta ravitsemuksesta ja riittävästä nesteytyksestä. Huolehdithan myös mahdollisen lääkityksesi ajantasaisuudesta ja keskustele lääkkeiden sivuvaikutuksista lääkärisi kanssa. Päihteet altistavat erilaisille tapaturmille, joten niitä kannattaa välttää.
Kengät tulee valita kelin mukaan ja liukkailla säillä kannattaa käyttää esimerkiksi nastakenkiä tai liukuesteitä. Kotona on tärkeää huolehtia, että eteinen, kulkuväylät ja rappukäytävät ovat esteettömiä, ja että niissä on riittävä valaistus. Liukuesteillä voi tehokkaasti ehkäistä kaatumistapaturmia, ja niitä onkin hyvä laittaa esimerkiksi juuri portaisiin, mattojen alle, kylpyhuoneen lattialle sekä ammeeseen.
Liittyvät linkit
Hukkumisia tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, mutta lapset ja ikääntyvät ovat Suomessa erityisiä riskiryhmiä. Työikäisten hukkumiskuolemissa pääosa tapahtuu 45–64-vuotiaille ja yleisimmin miehille. 45–64-vuotiaiden ikäryhmässä on sekä absoluuttisesti että suhteellisesti eniten hukkumiskuolemia.
Ennakointi ja oikea asenne luovat turvaa vesillä. On tärkeää arvioida oma toimintakyky ja uimataito realistisesti vesillä. Tarkistathan ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa. Ui rannan suuntaisesti ja siten, että jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan, ja ota aina kaveri mukaan. Aina vesillä liikkuessa tulee käyttää oikean kokoisia pelastusliivejä. Muista, ettei alkoholi kuulu vesille.
Jäälle lähtiessä on hyvä muistaa, että se voi tutuissakin paikoissa pettää. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Tärkeintä on varmistua jään paksuudesta, oppia tunnistamaan vaaranpaikat ja varustautua aina turvavälinein, kuten naskalein.
Liittyvät linkit
Jokaisella on velvollisuus huolehtia paloturvallisuudesta. Huolehdi, että kotiisi on asennettu riittävästi palovaroittimia jokaiseen kerrokseen, ja että ne toimivat. On myös tärkeää pitää alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opetella niiden käyttö.
Liettä tai uunia ei pidä jättää päälle valvomatta tai säilyttää lieden päällä palavaa materiaalia. Myös kynttilöitä ja takkaa tulee aina valvoa. Astian- ja pyykinpesukonetta tulee käyttää vain silloin, kun olet kotona, ja ylipäätään sähkölaitteiden käyttö- ja huolto-ohjeita on tärkeää noudattaa. Ethän tupakoi sängyssä tai sohvalla. Päihteet altistavat erilaisille tapaturmille, joten niitä kannattaa välttää.
Liittyvät linkit
Liikunnan parissa syntyvät vammat voi usein välttää ennakoimalla ja tiedostamalla kyseisen lajin riskit. Huolehdi oikeasta suoritustekniikasta ja lisää harjoittelua maltillisesti. Parantamalla omaa lihaskuntoa ja liikkuvuutta voidaan ehkäistä monet tapaturmat, mutta urheillessa on syytä huolehtia myös asianmukaisesta varustuksesta ja suojavälineiden käyttämisestä (kuten kypärän ja suojalasien käyttämisestä). On myös tärkeää antaa aikaisempien vammojen kuntoutua rauhassa ennen lajien pariin palaamista ja välttää liikuntaa sairaana tai päihteiden vaikutuksen alaisena.
Liittyvät linkit
Myrkytysten ehkäisyssä on tärkeää tunnistaa myrkytysriskit ja säilyttää myrkylliset aineet, kemikaalit ja lääkkeet alkuperäispakkauksissaan. Pihalta tulisi poimia ja syödä vain sellaisia kasveja ja sieniä, jotka varmasti tunnet. Myrkytyksen sattuessa on tärkeää pysyä rauhallisena, selvittää oireita aiheuttanut aine ja sen määrä sekä se, miten aine on joutunut elimistöön.
Päihteet altistavat myös myrkytyksille, joten esimerkiksi runsasta alkoholin käyttöä tulee välttää. Jos kaverisi on päihtyneessä tilassa, huolehdi hänestä äläkä jätä häntä yksin. Ota päihteiden käyttö puheeksi ja tunnista riskikäyttö. Puhelimeen kannattaa tallentaa myrkytystietokeskuksen numero: 0800 147 111 (maksuton ja auki 24h/vrk). Jos oireet ovat henkeä uhkaavia, soita hätänumeroon 112.
Liittyvät linkit
Tukehtumisvaaraa voi vähentää keskittymällä ruokailuun, syömällä tarpeeksi pieniä paloja kerrallaan ja pureskelemalla huolellisesti. Tunnista tukehtumisriskissä oleva ja opettele tukehtuvan ensiaputaidot. Silloin, kun joku tarvitsee apua, voi aikaa toimia olla vain muutama hetki. Auta tukehtuvaa, älä jää toimettomaksi.
Liittyvät linkit
Lue lisää
-
Suurin osa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Kotona ja vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Liikuntatapaturmat on yleisin tapaturmatyyppi. (STM, 2013.)
-
Kodeissa sattuu vuosittain yli 300 000 tapaturmaa. Jo pienillä teoilla voi parantaa kodin turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Jokaisessa kodissa on hyvä olla myös ensiapulaukku.