Vauva tarvitsee valvontaa, läsnäoloa ja hellyyttä
Vauvaa on valvottava putoamis-, tukehtumis-, hukkumis- ja palovammavaaran vuoksi aina tämän ollessa hereillä, eikä häntä tule koskaan jättää yksin. Tapaturmia aiheuttavat vaaranpaikat kannattaa käydä läpi alle 1-vuotiaiden tarkistuslistan avulla.
Kodissa on huolehdittava, ettei vauva pääse käsiksi vaarallisiin esineisiin tai myrkyllisiin tai kuumiin aineisiin. Myös mahdollisten isompien sisarusten lelut ja tavarat on hyvä säilyttää vauvan ulottumattomissa. Vauvan lelujen ja tutin kunto on tarkistettava säännöllisesti, ja huolehdittava, etteivät lelut sisällä pieniä, irtoavia osia, vaan soveltuvat alle 1-vuotiaan leikkeihin. Rikkoutuneet tutit ja lelut on poistettava käytöstä.
Laskeudu lattiatasolle ja katso näkymää lapsen silmin: mitä kiinnostavaa osuu lapsen ulottuville?
Lasta tulee kannustaa liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi. On tärkeää, että lapsi saa nauttia huoltajan turvallisesta läsnäolosta, hellittelystä ja yhdessäolosta, ja että lapsen huoltaja huolehtii myös omasta jaksamisestaan. Huoltajan on hyvä kiinnittää huomiota myös omaan media- ja älylaitteiden käyttöön lapsen läsnä ollessa.
Vauvojen hoitotilanteet
Hyvällä hoitopöydällä kaikki tarpeelliset välineet ovat käden ulottuvilla siten, ettei vauvaa tarvitse missään vaiheessa jättää alustalle yksin. Hoitopöydän on hyvä olla helposti puhdistettava ja vakaa. Mikäli hoitopöytänä käytetään kodin muuta tasoa, tulee varmistaa, että taso, johon vaihtoalusta asetetaan, on vakaa. Pyörillä varustettua hoitopöytää on helppo liikutella tarvittaessa, mutta kaikkien pyörien on oltava lukittavat. Lattialle sijoitettava hoitoalusta voi olla etenkin liikkuvalle vauvalle turvallinen vaihtoehto.
Vauva tulee syöttää tukevassa pystyasennossa syöttötuolissa ja muistaa tarkistaa tarjottavan ruoan lämpötila. Vauva on turvallisinta nukuttaa selällään pinnasängyssä, jossa pinnat ovat riittävän tiheällä. Ulkona nukutettaessa vaunut on sijoitettava suojaisaan paikkaan siten, etteivät ne pääse kaatumaan tai lähde vierimään. Hyönteisten ja muiden eläinten varalta vaunut on hyvä suojata hyttysverkolla tai tarvittaessa turvaverkolla. Rattaissa ja vaunuissa lapsella tulee olla turvavaljaat.
Matkustaminen
Vauva matkustaa autossa selkä menosuuntaan päin kiinnitettävässä turvaistuimessa paikalla, jossa ei ole turvatyynyä. Nukkuvaa lasta ei ole hyvä jättää autoon yksin. Kun vauva on vähän isompi ja voi matkustaa turvaistuimessa pyörän kyydissä, tulee huolehtia, että myös vauvalla on oma kypärä. Niin ikään vesillä liikuttaessa myös lapsella on oltava oikean kokoiset pelastusliivit yllään.
Vauvojen eri tapaturmatyyppejä
Vauvaa ei tule jättää hetkeksikään ilman valvontaa ja hänen olemisestaan ja tekemisestään tulee olla koko ajan tietoinen. Lasta ei pidä jättää hetkeksikään yksin esimerkiksi hoitopöydälle, sohvalle tai muuhun paikkaan, jossa on putoamisen vaara. Pinnasängyn laidat pidetään ylhäällä ja pinnasängyn pohja lasketaan alemmaksi, kun lapsi alkaa opetella seisomaan nousua. Rattaissa ja vaunuissa on myös tärkeää käyttää turvavaljaita/-vöitä.
Lasta on tärkeää kannustaa liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi, ja taitojen karttumisesta on hyvä iloita. On myös tärkeää, että lapsi saa nauttia huoltajan turvallisesta läsnäolosta, hellittelystä ja yhdessäolosta.
Liittyvät linkit
Vauvaa ei tule jättää veden lähelle ilman valvontaa, ja kylpy- ja poreamme tyhjennetään aina kylvyn jälkeen. Vauvaa on pidettävä matalassakin kylpyvedessä koko ajan kiinni kevyillä, mutta varmoilla otteilla. Vaikka lapsen taidot ja itsenäisyys kasvavat, on lapsen kylpyhetkissä aikuinen aina koko ajan käden mitan päässä. Ethän myöskään jätä sisarusta vahtimaan kylpevää lasta ilman aikuisen läsnäoloa.
Myös pihan vesiastiat ja altaat tulee tyhjentää käytön jälkeen: pieni lapsi voi hukkua muutamissa sekunneissa, äänettömästi. Kylpytynnyri tai palju pidetään peitettynä käytön jälkeen. Vesillä liikuttaessa lapsi ja aikuiset käyttävät aina oikean kokoisia pelastusliivejä. Muistathan, että pelastusliivien käytössä olet itse esimerkkinä lapsille, halusit sitä tai et.
Vauva- ja perheuinti on perheen yhteinen hetki puhtaassa ja lämpimässä vedessä koulutetun ohjaajan ammattitaitoisessa ohjauksessa. Vauvauinnin tavoitteena on tutustuttaa lapsi veteen turvallisissa olosuhteissa ja tehdä lapsesta veden ystävä.
Liittyvät linkit
Jokaisella on velvollisuus huolehtia paloturvallisuudesta. Huolehdi, että kotiisi on asennettu riittävästi palovaroittimia jokaiseen kerrokseen, ja että ne toimivat. On myös tärkeää pitää alkusammutusvälineet helposti saatavilla ja opetella niiden käyttö. Lasta ei saa jättää hetkeksikään yksin palavien kynttilöiden tai avotulen kanssa, ja tulitikut ja sytyttimet on syytä pitää poissa lapsen ulottuvilta. Vauvaa ei pidetä sylissä, kantorepussa tai -liinassa samaan aikaan, kun käsitellään kuumaa juomaa tai ruokaa.
Liittyvät linkit
Kaikki lääkkeet, vitamiinit, kemikaalit, puhdistusaineet, alkoholi ja muut päihteet on tärkeää pitää poissa lapsen ulottuvilta. Lisäksi on syytä tarkistaa, että mahdolliset huonekasvit ovat myrkyttömiä. Kaikenlaisissa myrkytysepäilyissä on tärkeää pysyä rauhallisena ja kysyä neuvoa myrkytystietokeskuksesta tai päivystävältä lääkäriltä. Puhelimeen kannattaa tallentaa myrkytystietokeskuksen numero: 0800 147 111 (maksuton ja auki 24h/vrk).
Liittyvät linkit
Vauvaa ei tule jättää hetkeksikään ilman valvontaa. Tukehtumisen ehkäisyssä on tärkeää kiinnittää huomiota lelujen turvallisuuteen. Lelujen soveltuvuus alle 1-vuotiaalle tarkistetaan, jonka lisäksi myös varmistetaan, että lapsen leluissa ei ole pieniä, irtoavia osia, naruja tai hihnoja, pieniä kuulia, palloja, magneetteja tai nappiparistoja. Lelujen ja tutin kunto on tärkeää tarkistaa säännöllisesti ja jos ne ovat rikkoutuneet, otetaan ne pois käytöstä. Myös muovipussit ja kelmut säilytetään lasten ulottumattomissa.
On myös tärkeää huomioida, että sängyssä tai lastenvaunuissa ei ole mitään, mihin lapsi voisi tukehtua tai kuristua kääntyessään (esim. pehmolelut, tyynyt, narut). Lapsi nukutetaan selällään kätkytkuoleman riskin vähentämiseksi. Pikkulapselle tarjotaan ruoka soseena tai isoina tankoina tukevassa pystyasennossa tukehtumisriskin ehkäisemiseksi.
Liittyvät linkit
Lue lisää
-
Suurin osa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Kotona ja vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Liikuntatapaturmat on yleisin tapaturmatyyppi. (STM, 2013.)
-
Kodeissa sattuu vuosittain yli 300 000 tapaturmaa. Jo pienillä teoilla voi parantaa kodin turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Jokaisessa kodissa on hyvä olla myös ensiapulaukku.