Vauva makaa lattialla ja katsoo suoraan kameraan.

Vauvat

Pienten lasten tyypillisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset ja putoamiset. Vauvojen turvallisuus on huomioitava kaikissa hoitotilanteissa niin syöttäessä, nukuttaessa kuin leikeissä ja liikuttaessa autolla tai rattailla.

Vauva tarvitsee valvontaa, läsnäoloa ja hellyyttä

Vauvaa on valvottava putoamis-, tukehtumis-, hukkumis- ja palovammavaaran vuoksi aina tämän ollessa hereillä, eikä häntä tule koskaan jättää yksin. Tapaturmia aiheuttavat vaaranpaikat kannattaa käydä läpi alle 1-vuotiaiden tarkistuslistan avulla.

Kodissa on huolehdittava, ettei vauva pääse käsiksi vaarallisiin esineisiin tai myrkyllisiin tai kuumiin aineisiin. Myös mahdollisten isompien sisarusten lelut ja tavarat on hyvä säilyttää vauvan ulottumattomissa. Vauvan lelujen ja tutin kunto on tarkistettava säännöllisesti, ja huolehdittava, etteivät lelut sisällä pieniä, irtoavia osia, vaan soveltuvat alle 1-vuotiaan leikkeihin. Rikkoutuneet tutit ja lelut on poistettava käytöstä.

Laskeudu lattiatasolle ja katso näkymää lapsen silmin: mitä kiinnostavaa osuu lapsen ulottuville?

Lasta tulee kannustaa liikkumaan motoristen taitojen vahvistamiseksi. On tärkeää, että lapsi saa nauttia huoltajan turvallisesta läsnäolosta, hellittelystä ja yhdessäolosta, ja että lapsen huoltaja huolehtii myös omasta jaksamisestaan. Huoltajan on hyvä kiinnittää huomiota myös omaan media- ja älylaitteiden käyttöön lapsen läsnä ollessa.

Vauvojen hoitotilanteet

Hyvällä hoitopöydällä kaikki tarpeelliset välineet ovat käden ulottuvilla siten, ettei vauvaa tarvitse missään vaiheessa jättää alustalle yksin. Hoitopöydän on hyvä olla helposti puhdistettava ja vakaa. Mikäli hoitopöytänä käytetään kodin muuta tasoa, tulee varmistaa, että taso, johon vaihtoalusta asetetaan, on vakaa. Pyörillä varustettua hoitopöytää on helppo liikutella tarvittaessa, mutta kaikkien pyörien on oltava lukittavat. Lattialle sijoitettava hoitoalusta voi olla etenkin liikkuvalle vauvalle turvallinen vaihtoehto.

Vauva tulee syöttää tukevassa pystyasennossa syöttötuolissa ja muistaa tarkistaa tarjottavan ruoan lämpötila. Vauva on turvallisinta nukuttaa selällään pinnasängyssä, jossa pinnat ovat riittävän tiheällä. Ulkona nukutettaessa vaunut on sijoitettava suojaisaan paikkaan siten, etteivät ne pääse kaatumaan tai lähde vierimään. Hyönteisten ja muiden eläinten varalta vaunut on hyvä suojata hyttysverkolla tai tarvittaessa turvaverkolla. Rattaissa ja vaunuissa lapsella tulee olla turvavaljaat.

Matkustaminen

Vauva matkustaa autossa selkä menosuuntaan päin kiinnitettävässä turvaistuimessa paikalla, jossa ei ole turvatyynyä. Nukkuvaa lasta ei ole hyvä jättää autoon yksin. Kun vauva on vähän isompi ja voi matkustaa turvaistuimessa pyörän kyydissä, tulee huolehtia, että myös vauvalla on oma kypärä. Niin ikään vesillä liikuttaessa myös lapsella on oltava oikean kokoiset pelastusliivit yllään.

Vauvojen eri tapaturmatyyppejä

Lue lisää

  • Tapaturmatyypit

    Suurin osa tapaturmista sattuu kotona ja vapaa-ajalla. Kotona ja vapaa-ajalla sattuvat tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Liikuntatapaturmat on yleisin tapaturmatyyppi. (STM, 2013.)

  • Turvallinen koti

    Kodeissa sattuu vuosittain yli 300 000 tapaturmaa. Jo pienillä teoilla voi parantaa kodin turvallisuutta ja ehkäistä tapaturmia. Jokaisessa kodissa on hyvä olla myös ensiapulaukku.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

Anna palautetta

Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© Kotitapaturma.fi