Pysy pystyssä -testi

1. Eilinen loskakeli on muuttunut pakkaskeliksi ja vähän hiutaloi lunta. Olet lähdössä ulos ja mietit, minkälaiset kengät olisivat parhaat, sillä liukkaus saattaa vaania heti portailla. Millaiset kengät valitset?

Nastalenkkareiden pohja talvisella maisemalla nainen lenkillä
Oikein! Väärin!

Kenkien valinnalla on vaikutusta pystyssä pysymiseen. Mikäli sinulla ei ole talvikenkiä liukuesteillä (liukuesteitä, nasta-, kitka- tai pitopohjakenkiä), kiinnitä kenkien valinnassa erityistä huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala ja leveä kanta, jonka takareuna on viisto ja kuvioitu. Tarkista, että pohja on taipuisa ja valmistettu pehmeästä ja huokoisesta materiaalista, jolloin se ei kovetu pakkasella. Voimakas ja ristiin menevä kuviointi antaa askelille pitoa. Pohjakuvioinnin urien tulisi olla avoimia kenkien sivuista ja syvyydeltään viidestä kahdeksaan millimetriä.

2. Muistat yhtäkkiä, että sait viime jouluna lahjaksi oudon paketin, josta pilkisti piikkejä. Nehän taitavat olla liukuesteet. Minkälaiset liukuesteet ovat parhaat?

Nainen potkaisee talvisella kelillä ilmaa jalassa liukuesteet
Oikein! Väärin!

Liukuesteitä on saatavilla monenlaisia. Parhaimman pidon antavat mallit, jotka peittävät koko kengän pohjan alueen. Tärkeää on sovittaa liukuesteitä ennen ostoa. Liukuesteiden lisäksi voit valita liukkaille keleille myös nastakengät. Liukuesteitä ja erilaisia nastakenkiä myyvät muun muassa suutarit, kenkäkaupat ja monet tavaratalot.

3. Ihanaa olla ulkona liukkaudesta huolimatta. Raitis ilma virkistää! Voisin estää liukastumisia seuraavilla tavalla:

Nainen kävelemässä lumipyryssä talvella
Oikein! Väärin!

Noin joka kolmas suomalainen liukastuu vuoden aikana. Suomessa tapahtuu vuosittain noin 125 000 liukastumis- ja kaatumistapaturmaa. Liukastumisista aiheutuvia tapaturmia on helppo estää omalla toiminnalla ja valinnoilla. Vaaratilanteiden ennakointi on tehokas tapa ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia. Tutustu seitsemän vinkkiin liukastumisen välttämiseksi pysypystyssä.fi- sivuilla.

4. Olet lähdössä aamulla lenkille. Muistat, että Ilmatieteen laitokselta saat luotettavaa tietoa jalankulkusäästä ja tarkistat varoitukset ennen ulos lähtemistä. Lenkillä huomaat, että on todella liukasta ja lämpötila on edelleen nollan tuntumassa. Päätätkin…

Kaksi ihmistä lenkillä koiran kanssa lumisella kelillä kuvattuna ylhäältä
Oikein! Väärin!

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia jalankulkusäästä. Tarkista varoitukset ennen ulos lähtemistä, varaudu sen mukaan ja varoita liukkaista myös lähimmäisiäsi. Liukas keli monikymmenkertaistaa kaatumisriskin. Erityisen tarkkana saat olla, kun jään päällä on vettä tai lunta, tai suojalunta sataa runsaasti ja lämpötila on nollan ja pikkupakkasen välillä. Huomioi myös, että suojatiet voivat olla liukkaita ajourien kohdilla.

5. Huomaat, että bussi on juuri lähdössä. Juoksemalla ehdit vielä kyytiin. Mitä teet?

Nainen bussipysäkillä odottamassa bussia lumisateessa
Oikein! Väärin!

Liukkailla keleillä ei kannata kiirehtiä. Viisi yleisintä liukastumiseen myötävaikuttanutta tekijää ovat yllättävä liukas kohta, kenkien huono pito, huono talvikunnossapito, erityisen liukas alusta sekä kiire (Liikenne- ja viestintäministeriö 2022, n=1215).

6. Kävelet sovittuun tapaamiseen. Kännykkä piippaa taskussasi. Mitä teet?

Oikein! Väärin!

Tarkkaamattomuus oli syynä lähes 11 %:lla liukastuneista. Tarkkaamattomuus voi liittyä puhelimen käyttöön tai huomio voi olla kiinnittyneenä johonkin muuhun. Jos kävellessään joutuu käyttämään esimerkiksi puhelinta, kannattaa pysähtyä hetkeksi. Liukkailla keleillä on syytä keskittyä kävelemiseen, jotta osaa huomata sekä varoa hiekoittamattomia, epätasaisia ja liukkaita kohtia. ((Liikenne- ja viestintäministeriö 2022, n=1215).

7. Naapurin Pentti kertoo liukastuneensa ihan harmittomasti ja murtaneensa ranteensa. Mietit, että..

Talvikengät jäällä
Oikein! Väärin!

Terve luusto kestää arjen kolhut. Jos luu murtuu, kun kompastuu tai liukastuu kävellessä, voi syynä olla luuston haurastuminen eli osteoporoosi. Osteoporoosia sairastaa 336 000 suomalaista, suurin osa tietämättään. Osteoporoosi aiheuttaa vuosittain 45 000 murtumaa. Osteoporoosi on tärkeää löytää ja hoitaa ajoissa, sillä se on etenevä sairaus. Onneksi luuston kuntoon voi vaikuttaa! (International Osteoporosis Foundation, Scope'21 )

8. Katsot ikkunasta ulos ja huomaat että pihamaa on peittynyt uuteen lumeen. Olet pian lähdössä kotoa ja pohdit reittivalintaasi. Mitkä asiat ovat tärkeitä liikkumisen kannalta talvella?

Nainen tekemässä lumitöitä talvella lumilapion kanssa punainen takki ja pipo päällä
Oikein! Väärin!

Valaistus, hiekoitus tai muu liukkauden torjunta sekä lumien auraus ovat keskeisiä turvallisuustekijöitä talvikeleillä. Jos näissä on puutteita asuintalosi piha-alueilla, anna palautetta huoltoyhtiölle. Jos asut omakotitalossa, vastaat itse pihasi ja katuosuutesi turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta. Taloyhtiön pihan hiekoitus ja muu talvikunnossapito on taloyhtiön vastuulla. Tyypillisesti isännöinti sopii pihan hiekoituksesta ja lumitöistä huoltoyhtiön kanssa. Vastuu katujen kunnossapidosta ja tievalaistuksesta vaihtelee eri kunnissa.

9. Omalla toiminnallasi voit estää liukastumisia ja kaatumisesta aiheutuvia tapaturmia. Liukastumisen ehkäisyä on siis myös se, että…

Mies talvella ulkoilemassa koiran kanssa leikkimässä
Oikein! Väärin!

Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. UKK-instituutti on julkaissut ohjeita ja suosituksia aikuisväestölle sopivasta fyysisen aktiivisuuden määrästä liikkumistyypeittäin. Ikääntyneiden kaatumisten ehkäisytutkimusten perusteella tiedetään, että tehokkain yksittäinen kaatumisia ehkäisevä toimenpide on fyysinen harjoittelu, joka parantaa liikkumis- ja toimintakykyä. Erityisesti tasapainon harjoittaminen yhdistettynä lihasvoima- ja liikkuvuusharjoituksiin on todettu vähentävän kaatumistapaturmia. (UKK-instituutti)

10. Luet illalla uutisia ja huomaat, että Pysy pystyssä -kampanja on jälleen käynnissä. Kampanja viestii turvallisesta talvijalankulusta. Moniko suomalainen varautuu liukkaisiin keleihin käyttämällä joko liukuesteitä, nasta-, kitka- tai pitopohjakenkiä.

Oikein! Väärin!

Lähes 44 % ilmoitti varautuvansa liukkaisiin keleihin käyttämällä talvikenkiä liukuesteillä (liukuesteitä, nasta-, kitka- tai pitopohjakenkiä. Talvikenkien käyttö oli yleistä kaikissa ikäryhmissä, mutta liukuesteillä varustettujen kenkien käyttö oli merkitsevästi yleisempää vanhemmissa ikäryhmissä. (Liikenne- ja viestintäministeriö 2022, n=1215)

Pysy pystyssä -testi
Huojuva horjuja

Kääk! Sinua vaanivat liukastumisen riskit, mutta aina voi parantaa! Treenaa holttia ja malttia sekä mieti omia toimintatapojasi liukkailla keleillä. Voit itse vaikuttaa liukastumisriskiisi. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #PysyPystyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi -verkkosivuilta.
Lipsuva luistelija

Aika hyvä! Saattaa olla, ettet satuta itseäsi liukastelemalla. Sinun kannattaa silti hiukan skarpata, jotta ulkoilu sujuu niin kuin Strömsössä. . Olisikin hyvä kerrata pystyssä pysymisen seitsemän tärkeää askelta. Vahinko ei tule kello kaulassa, mutta varautua siihen silti voi. Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla #PysyPyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.
Varma ja vakaa askeltaja

Hienoa! Olet oivaltanut, ettei liukastuminen aina johdu huonosta tuurista vaan pikemminkin harkitsemattomista toimintatavoista. Tiedät, että voit itse vaikuttaa liukastumisen riskiisi. Ulkona liikkuminen sujuu sinulla kuin Strömsössä! Kerro testistä muillekin tai jaa testi somessa hashtagilla # PysyPystyssäTesti. Vinkkejä turvalliseen talvijalankulkuun löydät pysypystyssä.fi ja kotitapaturma.fi- verkkosivuilta.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

Anna palautetta

Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
© Kotitapaturma.fi