10 vinkkiä työpaikoille – näin ehkäiset talviajan liukastumisia

Kysyimme Nolla tapaturmaa –foorumin jäsentyöpaikoilta, millä keinoin heillä on pyritty estämään talvisia liukastumistapaturmia. Tässä kymmenen vinkkiä poimittavaksi omalle työpaikallesi.

  1. Kun liukkaita kelejä on odotettavissa, laputetaan toimipisteiden ulko-ovet varoituslapuilla.
  2. Muistutetaan myös kenkien kopistelusta ja pyyhkimisestä kynnysmattoihin, jotta lumi ja vesi eivät aiheuttaisi liukastumisia sisällä.
  3. Liukuesteitä tilapäiseen tarpeeseen voi lainata ovilta.
  4. Ulkona työskenteleville on hankittu nastakengät.
  5. Henkilöstö saa maksutta, tai alennettuun hintaan, liukuesteitä kenkiin, sekä myös heijastimia.
  6. Työmatkapyöräilijät saavat maksutta, tai alennettuun hintaan, kypärät ja pyöriin nastarenkaat.
  7. Autoilijat voivat myös ostaa uudet talvirenkaat alennettuun hintaan.
  8. Vastuutetaan esimiehet käymään työkeskustelu aiheesta ”tapaturmien ehkäisy liukkailla keleillä” ja seurataan keskustelujen käymistä.
  9. Ulkoalueiden hiekoitus ja auraus hoidetaan hyvin ja viipymättä. Hiekoitetuista alueista on tietoa inforuuduilla.
  10. Tietoa liukastumisten estämisestä välitetään työpaikan intranetissä, info-tv:ssä, lehdessä, sähköpostitse. Esimerkki kampanjasta työpaikalla:

”Meillä oli kampanja, jossa kerrottiin kuvitteellisten, mutta tilastoihin perustuvien tarinoiden kautta, millaisia äkillisiä tilanteita voi tulla eteen. Mainonnan osasto teki kampanjaan myös tilanteisiin sopivia kuvituskuvia. Kampanjan ytimessä oli kilpailu, jossa henkilökunta pääsi ehdottamaan hyviä työmatkaturvallisuuden riskien hallintaan liittyviä käytäntöjä. Kaikille kilpailuun osallistuneille jaettiin liukuesteet ja kymmenelle parhaalle ehdotuksen tehneelle annettiin talviajan työmatkaturvallisuuteen liittyvä tuotepaketti palkinnoksi. Kilpailun ehdotuksista tehdään jatkoviestintää mm. intraan.”

 

Mitä sinun työpaikallasi on tehty talviajan liukastumisten ehkäisemiseksi? Laita hyvät vinkit jakoon Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #pysypystyssä.

Teksti: Minna Huuskonen ja Nolla tapaturmaa –foorumin jäsentyöpaikat, www.nollis.fi

Kuva: Kotitapaturma / Thomas Broumand.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi