Joka kolmas pitää nastakenkiä tai liukuesteitä liian hankalina – selvistä hyödyistä huolimatta
Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että talven liukkaisiin keleihin voi varautua käyttämällä nastakenkiä tai liukuesteitä, jotka kiistatta auttavat pysymään pystyssä. Liikenneturvan kyselyn mukaan noin joka kolmas työikäinen on kuitenkin sitä mieltä, että nastakengät tai liukuesteet ovat työmatkalla liian hankalat käyttää.
Talven liukkaat kelit aiheuttavat suomalaisille runsaasti liukastumistapaturmia. Niiden ehkäisyyn parhaat keinot ovat kävelyyn keskittyminen ja kiireen välttäminen, mutta etenkin keliin sopivien kenkien tai liukuesteiden käyttäminen. Esimerkiksi nastakengät antavat hyvän pidon hankalimmissakin keleissä, kuten vaikkapa jäisellä pinnalla lämpötilan sahatessa nollan molemmin puolin.
Liikenneturvan tuoreeseen kyselyyn* vastanneista työikäisistä noin kolmannes (35 %) on kuitenkin sitä mieltä, että nastakengät tai liukuesteet ovat työmatkalla liian hankalat käyttää, vaikka keli olisikin todella liukas. Yli kaksi viidestä (44 %) kyselyyn vastanneesta myönsikin, ettei käytä koskaan liukuesteitä tai nasta- tai kitkakenkiä talviliukkailla kävellessään. Noin joka kolmas (32 %) puolestaan kertoi käyttävänsä jotain näistä apuvälineistä ainakin useimmiten.
”On varsin inhimillistä, että moni kokee liukuesteiden ja nastakenkien käytön hankalana. Tuohan se yhden asian lisää kiireisiin aamuihin. Työikäisille kuitenkin sattuu paljon liukastumistapaturmia, eikä vahinko yleensä tule kello kaulassa. Kannattaakin miettiä, olisiko sittenkin parempi varautua liukkaisiin etukäteen kuin harmitella jälkeenpäin”, kysyy Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.
Liukastumistapaturmalla voi helposti olla ikävät ja pitkäkestoiset seuraukset. Esimerkiksi rannemurtuman toipumisessa kestää pitkään. Tuore väitöskirja Oulun yliopistosta osoitti, että liukkaalla talvikelillä rannemurtuman riski oli 2,5-kertainen verrattuna ei-talvikelin murtumariskiin.
”Meille kaikille lienee tuttu se tunne, kun yrittää taiteilla lihakset jännittyneenä liukkaalla jalkakäytävällä. Nastakenkiä tai liukuesteitä käyttämällä ehkäisee siis myös erilaisia jumeja – rennommasta etenemisestä puhumattakaan. Kokeile ja luo itsellesi uusi hyvä tapa”, kannustaa Kalmakoski.
Taulukosta apua sopivan tuotteen valintaan
Pysy pystyssä -kampanja on koonnut kattavan taulukon erilaisista liukueste- ja kenkävaihtoehdoista talviliukkaille. Taulukon avulla voi kätevästi selvittää, mikä tuote sopisi parhaiten omaan käyttöön liukastumistapaturmien ehkäisemiseksi.
”Taulukosta selviää muun muassa jokaisen vaihtoehdon käyttötarkoitus, hyödyt, huomioon otettavat asiat sekä hintahaarukka. Tärkeintä on, että kengän tai liukuesteen valitsee juuri oman käyttötarpeensa mukaan, jotta siitä saatava hyöty on suurin mahdollinen”, selvittää kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi.
Nykypäivän tuotevalikoima liukastumisten ehkäisyyn on varsin laaja, joten jokaiselle ja kaikenikäisille kulkijoille löytyy sopiva vaihtoehto. Tutustu taulukkoon ja siihen liittyvään selvitykseen tästä .
Näin varaudut liukkaisiin ja pysyt pystyssä:
- Kiinnitä huomio kenkien valintaan – pitävissä kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
- Liukuesteitä tai nasta/kitkakenkiä käyttämällä saat parhaan pidon liukkailla keleillä.
- Keskity kävelemiseen. Jos huomio on askelluksen sijasta esimerkiksi kännykässä, voi liukkaus yllättää pahastikin.
- Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
- Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
- Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta tai hiekoita piha tarvittaessa mahdollisuuksien mukaan itse. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
- Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.
Lisätietoja:
Kampanjasta yleisesti:
kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi
(puh. 040 577 4614, kaarina.tamminiemi@cancer.fi)
Liukastumistapaturmien ehkäisystä ja kyselytuloksista:
yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski, Liikenneturva (puh. 020 7282 380, eero.kalmakoski@liikenneturva.fi)
Jalankulkusäästä:
ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos (puh. 029 539 3444, sari.hartonen@fmi.fi)
Linkit:
Pysy pystyssä -kampanja: pysypystyssä.fi
Varoitukset (mukaan lukien jalankulkusää): ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Omat havainnot: ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot
Katso myös videot:
Missä ja milloin liukastumistapaturman riski on suurimmillaan?
Liukastumistapaturmien riskiryhmät ja tyypilliset vammat
Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja näkyy ja kuuluu Ylen tv-kanavilla, radiossa sekä sosiaalisessa mediassa 13.1. – 26.1.2020. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma.
Pysy pystyssä -kampanjassa mukana:
Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) sekä Työterveyslaitos. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) tukee toimintaa.
Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?
Anna palautetta
Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.