Pysy pystyssä perjantaina – pikkujouluajan liukas keli lisää kaatumisriskiä

Jos pikkujouluaikaan osuu liukas keli, näkyy se kaatumistapaturmissa piikkinä, vaikka joulukuun ja tammikuun pääkallokelit ovatkin tapaturmatilastoissa oma lukunsa. Jalankulkijat eivät ole vielä tottuneet liukkaisiin, joten Pysy pystyssä -kampanja herättelee kansalaisia huomioimaan liukastuvat kelit.

Nainen kävelee liukkaalla koiran kanssa. Tekstilaatikossa: Pysy pystyssä- kengät kelin mukaan - käytä liukuesteitä- varaa aikaa matkoihin

Pikkujoulusesonki on alkanut, ja se näkyy myös kaatumistapaturmissa. Liukas keli ylipäätään lisää kaatumisriskiä, mutta juuri pikkujouluaikaan sattuvat liukkaat kelit muodostavat jo selvästi kohonneen riskin.

”Pikkujouluaika lisää illanviettoja ja siten myös alkoholin nauttimiseen liittyvää kaatumisriskiä. Viikonloppuisin yli puolet potilaista, jotka ovat kärsineet nilkan tai säären alueen murtumista, ovat olleet alkoholin vaikutuksen alaisina vamman sattuessa”, kertoo osastonylilääkäri Lauri Handolin Töölön sairaalasta.

Mahdollinen liukkaus kannattaa tiedostaa jo ennen liikkeellelähtöä ja valita kengät kelin mukaan. Tien päällä avainasiassa on kävelyyn keskittyminen.

”Jääkiekkokaukalossa harva liukastuu, koska siellä tiedostaa joka askeleella olevansa liukkaalla alustalla. Kun kadullakin muistaa ottaa harkittuja askelia, niin pysyy varmemmin pystyssä. Juuri pikkujouluaikaan auttaa myös se, että alkoholia nauttii kohtuudella”, Handolin jatkaa.

Puhelin esiin vasta määränpäässä – keskity kävelyyn

Tammikuussa toden teolla käynnistyvä Pysy pystyssä -kampanja kannustaa jalankulkijoita ennakoimaan mahdollista liukkautta jo nyt.

”Jalankulkusää kannattaa tarkistaa ennen liikkeelle lähtöä. Lisäksi paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata aikaa, sillä kiireessä liukas tienpinta yllättää useammin kuin varovasti kulkien. Myös puhelimen selaaminen on syytä jättää määränpäähän, sillä tarkkaamattomuus lisää kaatumisriskiä. Keskity kävelyyn”, kehottaa Kaarina Tamminiemi Pysy pystyssä -kampanjasta.

Pelkästään lämpömittaria tuijottamalla ei saa tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat. Kansalaiset voivatkin ilmoittaa omista havainnoistaan Ilmatieteen laitoksen Sää-sovelluksella.

”Kaipaamme tietoa etenkin tilanteista, jolloin kulkuväylät ovat laajalti erittäin liukkaat ja liukkaus haittaa normaalia kävelyä. Havaintoja seurataan sääpäivystyksessämme. Niiden lähettämistä varten on kuitenkin syytä pysähtyä, ettei liukastu puhelinta näpytellessään”, muistuttaa ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteen laitokselta.

Lisätietoja:

eritysasiantuntija Kaarina Tamminiemi, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja (puh. 040 577 4614, kaarina.tamminiemi@soste.fi)

ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, (puh. 029 539 3444, sari.hartonen@fmi.fi)

tutkija Mikko Hirvonen, Työterveyslaitos (puh. 030 474 2774, mikko.hirvonen@ttl.fi)

Linkit:

Pysy pystyssä -kampanja: pysypystyssä.fi
Varoitukset (mukaan lukien jalankulkusää): ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Omat havainnot: ilmatieteenlaitos.fi/omat-havainnot

Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja käynnistyy tammikuussa radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Seuraa: #pysypystyssä ja @kotitapaturma.

Pysy pystyssä -kampanjassa mukana:

Aivovammaliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, LähiTapiola, Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Kuntaliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, Suomen Punainen Risti, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Työterveyslaitos. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) tukee toimintaa.

Katso video: Jätä säätäminen ja keskity kävelemiseen – pysy pystyssä

 

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi