Suomi muuttui luistinradaksi ja pikkujouluajan liukas keli lisää kaatumisriskiä – ennakoimalla ja varautumalla pysyt pystyssä
Liukas keli muodostaa liukastumis- ja kaatumisriskin. Pikkujoulukauden illanviettoihin liittyvä alkoholin nauttiminen puolestaan lisää osaltaan riskiä kaatumisille. Mahdollinen liukkaus kannattaa tiedostaa jo ennen liikkeellelähtöä ja valita kengät kelin mukaan. Tien päällä avainasemassa on kävelyyn keskittyminen.
Pikkujouluissa alkoholin käyttö voi lisätä tapaturmariskiä, sillä runsas alkoholin käyttö heikentää reaktio- ja keskittymiskykyä, mikä puolestaan lisää riskiä kaatumisille ja tapaturmille.
”Jos alkoholia käyttää pikkujouluissa, sitä kannattaa nauttia kohtuudella. Näin pääsee turvallisemmin kotiinkin. Hyvä vinkki on juoda vettä välillä ja suosia mietoja juomia”, sanoo viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.
Hyvä yleiskunto, lihasvoima ja tasapaino auttavat pystyssä pysymiseen kaiken ikäisillä. Lisäksi omasta jaksamisesta huolehtiminen vaikuttaa vireystilaan, joka on keskeinen tekijä kaatumistapaturmien ennaltaehkäisyssä.
Liukkaisiin keleihin voi konkreettisesti varautua valitsemalla säähän sopivat kengät. Kenkien valinnassa tulisi kiinnittää huomiota kantaan, pohjamateriaaliin ja pohjan kuviointiin. Nastakengät ovat oiva valinta liukkaalle kelille. Myös liukuesteet ehkäisevät liukastumista tehokkaasti. Piikkikorot ja sileäpohjaiset kengät ovat huonoin valinta.
Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä ja keskity kävelemiseen
”Talveen täytyy ensin tottua. Ihmisellä menee pari viikkoa, että muuttaa kävelytyylinsä talvikeleihin sopivaksi”, kertoo ylimeteorologi Sari Hartonen Ilmatieteen laitokselta.
Ennakointi on yksi tärkeimmistä tekijöistä liukastumisten ehkäisyssä. Pelkästään lämpömittaria katsomalla ei saa tietoa siitä, ovatko kulkuväylät liukkaat.
”Ennen liikkeelle lähtöä on tärkeää tarkistaa jalankulkusää Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai kännykän sääsovelluksesta. Lisäksi paikasta toiseen siirtymiseen on syytä varata aikaa. On tärkeää keskittyä kävelyyn puhelimeen katsomisen sijaan”, jatkaa Sari Hartonen.
Voimassa olevat alueelliset varoitukset erittäin liukkaista jalankulkukeleistä voit tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai puhelimeen ladattavan sääsovelluksen kautta: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Jalankulkusäävaroitukset näet kartalla keltaisella pohjalla.
Näin varaudut liukkaisiin:
- Keskity kävelyyn. Jos huomio on askelluksen sijasta puhelimessa, voi liukkaus yllättää.
- Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia.
- Kiinnitä huomio kenkien valintaan – Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.
- Käytä liukuesteitä liukkailla – Kenkiin kiinnitettävät liukuesteet tai nastakengät antavat hyvän pidon.
- Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
- Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat montaa muutakin kulkijaa pysymään pystyssä.
- Huolehdi fyysisestä kunnostasi. Kehon hyvä hallinta ja lihaskunto auttavat pysymään pystyssä.
- Tiedosta, että promillet lisäävät kaatumisriskiä entisestään.
Tammikuussa käynnistyvä Pysy pystyssä -kampanja kannustaa jalankulkijoita ennakoimaan mahdollista liukkautta jo nyt.
Lisätietoja:
Viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, 050 327 0009, maaret.vakinen@ehyt.fi
Ylimeteorologi Sari Hartonen, Ilmatieteen laitos, 029 539 3444, sari.hartonen@fmi.fi
Pysy pystyssä -kampanja edistää talvijalankulun turvallisuutta. Kampanja käynnistyy tammikuussa radiossa ja sosiaalisessa mediassa. Seuraa: #PysyPystyssä ja @kotitapaturma.