Taloyhtiö, jossa esteettömyydestä ja talvikunnossapidosta on huolehdittu
Helsinkiläisessä taloyhtiössä laajan linjasaneerauksen yhteydessä keskityttiin esteettömyyteen laajemminkin kuin pykälät vaativat. Samalla huolehdittiin myös talvikunnossapito muun muassa valaistuksen osalta kuntoon.
Helsinkiläisessä Siltavoudintien taloyhtiössä tehtiin laaja linjasaneeraus vuosina 2016-2017. Sen yhteydessä otettiin huomioon myös esteettömyys laajemmin kuin mitä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) avustuksissaan vaatii. Esteettömyys huomioitiin mm. pihalla, sisätiloissa ja valaistuksessa.
Toiseen taloon rakennettiin ulos luiska, koska siinä oli sisääntulo korkeammalla kuin muissa asfalttitasossa olevissa ovensuissa. Takapihan ovet saa leveämmäksi kääntämällä lisäosan sivuun. Näin niistäkin pääsee helpommin sisään. Taloihin rakennettiin myös kahdeksan hengen hissi, jonne mahtuu esimerkiksi rollaattori, pyörätuoli ja saattaja. Kellarin sisäänkäynneiltä löytyy myös pesupaikka, jossa saa lastenvaunut ja koirat pestyä. Saunassa on käsijohteet pesuhuoneesta lauteille asti ja taittoistuin suihkun vieressä.
– Myös yhteisiin tiloihin ja lasten leikkipaikalle pääsee vaikka pyörätuolilla. En keksi sellaista paikkaa mihin ei pääsisi pyörätuolilla, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Rauno Parkkila sanoo.
Esteettömyys hyödyttää kaikkia
Parkkilan mukaan esteettömyys oli helppo lisätä varsinaiseen remonttiin.
– Esteettömyyden lisääminen ei tuottanut suurta tuskaa. En usko, että se voi muuallakaan tuottaa. Varsinaiset kustannukset eivät olleet kovin suuria. Jos vaikka valokatkaisijoita ei tarvitse erikseen painella, se hyödyttää kaikkia. ARA vaati avustuksen saamiseksi esteettömyyttä tiettyihin kohtiin, niin miksi sitä ei voisi lisätä muuallekin? Kun mietitään asioita vähän enemmän, esteettömyys syntyy siitä, Parkkila toteaa.
Invalidiliiton esteettömyysasiantuntija Ari Kurpan mukaan Siltavoudintien taloyhtiö on malliesimerkki siitä, miten esteettömyys voidaan ottaa mukaan talon remontointiin.
– Esteettömyyden ajatellaan hyödyttävän ennen kaikkea pyörätuolin tai rollaattorin käyttäjiä tai lastenvaunujen kanssa kulkevia. Mutta esteettömät ratkaisut, kuten vaikka tarpeeksi leveät hissit ja automaattivalaistus helpottavat ihan kaikkien asukkaiden elämää, Kurppa sanoo.
Valaistus on osa talvikunnossapitoa
Linjasaneerauksessa kiinnitettiin huomiota myös valaistukseen. Valaistus on riittävän hiekoituksen ja lumenaurauksen ohella tärkeä osa talvikunnossapitoa. Valaistus myös lisää turvallisuuden tunnetta.
Siltavoudintien taloyhtiö erottuu pimeässä talvi-illassa jo kaukaa, sillä LED-nauhat kiertävät seinän ja kivijalan välissä talon ympäri.
– LED-nauhat valaisevat niin kirkkaasti, että kaikki talojen vieressä kulkevat polut ja tiet näkyvät todella hyvin. Nauhat eivät häikäise, mutta valoteho on sen verran suuri, että pihalla näkyy liikkua. Missään ei ole pimeää kohtaa, Parkkila sanoo.
Taloyhtiön kahden talon välissä olevilla poluilla on lisäksi kaksi valopylvästä. Myös sisätiloissa valaistukseen on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Käytäville tuli automaattivalaistus, joka syttyy, kun käytävillä liikutaan. Myös saunassa ja roskakatoksessa on automaattivalaistus ja niihinkin pääsee esimerkiksi rollaattorilla.
Hyvä talvikunnossapito edellyttää hyvää yhteistyötä
Parkkila kiittelee huoltoyhtiötä, jonka kanssa yhteistyö on sujunut hyvin.
– Sää voi muuttua hetkessä. Jos aamulla on laitettu hiekat, niin ennen puoltapäivää siellä voi olla silkkaa jäätä. Siihen ei ole vielä keksitty keinoa, eikä tule, jos ei sada välillä pikkukiviä taivaalta.
Parkkilan mukaan lumenaurasta ei voi jättää väliin, koska silloin ei ole enää olemassa liukkauden torjuntaa missään muodossa.
– Jos on 2-5 senttiä lunta, ei voi tietää, mitä siellä alla on. Huoltoyhtiöiden ei kannata riskeerata mitään nykypäivänä.
Teksti: Kirsi Tervamäki, Invalidiliitto
Kuvat: Rauno Parkkila
Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?
Anna palautetta
Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.