Det onormala isläget orsakar farliga situationer
Det varierande isläget på olika håll i Finland är en delorsak till det ovanligt stora antalet drunknade. I januari och februari i år drunknade sammanlagt 11 personer, medan siffran för samma period i fjol var 4. Det har inträffat omkring 50 tillbud på grund av svaga isar. På olycksdagen den 13 mars påminner vi om hur man rör sig tryggt på isen. När man ger sig ut på isen ska man alltid hålla i minnet att den kan brista även på bekanta ställen.
Denna vinter har vattendragen inte alls frusit till i vissa delar av landet, och det har förekommit stora variationer mellan norr och söder när det gäller isläget. Där det finns is måste man ha rätt utrustning och känna till de farliga platserna för att kunna röra sig tryggt.
”Platser med strömmande vatten, såsom åar, sund, grynnor, uddar, åmynningar, vasskanter, farleder, broar och bryggor, är särskilt riskabla”, berättar Niko Nieminen, kommunikationsexpert på Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund.
Kallt vatten får kroppen att styvna och att hamna i vattnet utan rätt säkerhetsutrustning kan vara ödesdigert. Man bör undvika att röra sig på isen om man inte är helt säker på att den håller på hela det område där man tänkt röra sig. När man åker båt vintertid ska man använda flytväst och beakta risken för hypotermi.
Olycksdagen påminner: En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen
När man ger sig ut på isen ska man åtminstone ha med sig isdubbar runt halsen, en ispik för att kunna kontrollera isen och en visselpipa. Extrakläder ska packas i en vattentät ryggsäck och telefonen ska också packas vattentätt nära kroppsvärmen. Man kan gärna ha ett rep eller en kastlina i en sidoficka på ryggsäcken ifall man behöver hjälpa någon annan.
”En kompis är den bästa säkerhetsutrustningen, oavsett om du rör dig nära hemmet eller utforskar nya platser. Kompisen kan vid behov tillkalla hjälp och rädda dig”, påminner Nieminen.
Kärnisen ska vara minst 5 cm och helst 10 cm tjock för att bära en vuxen person. Snöskotrar och fyrhjulingar behöver minst 15 cm, och med bil ska man endast köra på markerade isvägar.
Information och material om olyckor
Följ artikelserien om olika typer av olyckor på kampanjwebbplatsen tapaturmapäivä.fi. Nya artiklar publiceras varje månad. På webbplatsen finns tips för hur man kan förebygga olyckor och kartlägga risker. Där finns också statistik och kostnadsfritt material såsom bilder och affischer.
Fredagen den 13:e är Olycksdagen
Olycksdagen aktiverar människor att fundera på hur de kan minska risken för olyckor i hemmet, i arbetet och i trafiken. Tidpunkten varierar från år till år, eftersom dagen ordnas varje fredag den 13:e. Det olycksfallsförebyggande arbetet är ett samarbete mellan föreningar och myndigheterna.
Mer information
Niko Nieminen, viestintäasiantuntija, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH), p. 0400 469 202, niko.nieminen@suh.fi
Saara Aakko, suunnittelija, Suomen Punainen Risti, p. 040 4806973, saara.aakko@punainenristi.fi
Länkar
Statistik och material
Guiden Järki jäällä (på finska)
Minneslista för hur man rör sig tryggt på isen (på finska)
Anvisningar för hur man tryggt tar sig fram på isen (på finska)
Isläget på havet, Isläget på insjöarna
FSL:s preliminära statistik över drunknade 2020 (på finska)
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.
Du kanske också är intresserad av
-
Denna exceptionella tid kan utsätta för hem- och fritidsolyckor
På grund av coronapandemin tillbringar en stor del av människor mer tid hemma eller på sommarstugan. Dessutom kan antalet sociala kontakter … -
Brådska syns i olycksfallsstatistiken – kring julen lönar det sig att ta det lite lugnare
Brådska orsakar majoriteten av alla olycksfall i hemmen. Även på arbetsplatser, under fritiden och i trafiken ligger just brådska ofta bakom… -
Observationsfel vanliga i cykelolyckor – Olycksfallsdagen uppmärksammar framför allt männens olycksbenägenhet
Nästan hälften av männen som cyklar har ramlat med cykeln eller råkat ut för en olycka under de senaste tre åren visar Trafikskyddets enkät … -
Tryggt på stugan också på vintern
Vistelse på stugan vintertid medför sina egna risker och det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid dem. Till exempel mörker gör det svårare …