Nästan var tredje finländare har fallit på grund av halka under året
Enligt Trafikskyddets färska* enkät har nästan var tredje finländare fallit på grund av halka den här eller förra vintern. Rejält över hälften uppgav att olyckan orsakades av sträng halka.
Halkolyckor kan förebyggas genom det egna agerandet
Hos nästan en tredjedel av dem som svarade var orsaken till halkolyckan dåligt val av skor. I vart sjätte fall hade personen bråttom och hos sju procent berodde olyckan på ouppmärksamhet, personen koncentrerade sig till exempel på sin telefon.
”Omständigheterna kan inte påverkas nämnvärt, men nog det hur man själv är utrustad och hur man agerar. Halkskydd eller ordentliga dubb- eller friktionsskor gör att halkningar kan undvikas också på korta sträckor. Brådska kan tacklas genom att man reserverar mera tid för resor och till exempel telefonen ska man använda med eftertanke under promenaden, summerar Trafikskyddets planerare Laura Loikkanen.
Tre procent av dem som svarade nämnde att alkohol eller något annat rusmedel varit orsak till halkolyckan.
”Alkoholbruk ökar risken för att halka betydligt. Ju högre alkoholhalten i blodet är desto större är risken för olycksfall. Med en promillehalt på mindre än 0,5 försämras uppmärksamheten och rörelserna blir klumpigare. Reaktionshastigheten och muskelkontrollen försämras vid 0,5-1,0 promilles berusningstillstånd”, bekräftar kommunikationssakkunnig Maaret Väkinen vid Ehyt rf.
Nästan en tredjedel av dem som halkade skadade sig vid olyckan
Om det är halt promenadföre, utrustar sig nästan hälften av finländarna vanligen med halkskydd eller dubbskor. Men samtidigt är det nästan en tredjedel som inte alls förbereder sig för halkföre. Av utredningen framgår att personer över 50 år har bäst halkutrustning och använder halkskydd eller dubbskor. Det förekommer också skillnader mellan män och kvinnor, för män använder halkskydd eller dubbskor betydligt mera sällan än kvinnor.
Nästan en tredjedel av dem som halkade skadade sig och ungefär var sjunde hade blivit tvungen att uppsöka läkare eller hälsovårdare.
Håll dig på benen-trafikmärken
Trafikmärkena som skapats för Håll dig på benen-kampanjen grundar sig på sju viktiga steg som under årens lopp har lyfts fram i kampanjen. Med trafikmärkena vill man uppmärksamma människorna om att de genom sitt eget agerande kan minska halkrisken.
Håll dig på benen-kampanjen är i gång 13-24.1.2021. På sociala medier kan du följa diskussionen med hashtaggen #pysypystyssä. På webbsidorna www.pysypystyssä.fi publiceras artiklar som behandlar halkolyckor och olika sätt att förhindra dem.
Kommunikation om Håll dig på benen-kampanjen finns under Kotitapaturma:
Facebook: https://www.facebook.com/kotitapaturma
Twitter: https://twitter.com/kotitapaturma
Youtube: Titta på Håll dig på benen-videon här (undertexterna kan väljas på svenska)
Ytterligare information
Om kampanjen
Saara Aakko, planerare, Finlands Röda Kors, tfn 040 4806973, saara.aakko@rodakorset.fi
Promenader, arbetsresor
Laura Loikkanen, planerare, Trafikskyddet, tfn 020 7282 341, laura.loikkanen@liikenneturva.fi
Förebyggande rusmedelsarbete
Maaret Väkinen, kommunikationssakkunnig, EHYT rf/Organisationsnätverket för förebyggande rusmedelsarbete, tfn 050 327 0009, maaret.vakinen@ehyt.fi
I kampanjen deltar
Hjärnskadeförbundet rf, Förebyggande rusmedelsarbete EHYT rf, Finans Finland, Meteorologiska institutet, Invalidförbundet, Trafikskyddet, LokalTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-dubbskor, inrikesministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Finlands Kommunförbund, Finlands Röda Kors, SOSTE Finlands social och hälsa rf, Taitavat suutarit ry, Institutet för hälsa och välfärd, Arbetshälsoinstitutet.
- Konsekvenser av halkning
- Orsaker till halkningar
- Dubbade skor eller halkskydd
- Rätt skor eller halkskydd håller dig på benen
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.
Du kanske också är intresserad av
-
Mer information
Läs mer om olycksfallsförebyggande arbete på webbsidor nedanför -
Denna exceptionella tid kan utsätta för hem- och fritidsolyckor
På grund av coronapandemin tillbringar en stor del av människor mer tid hemma eller på sommarstugan. Dessutom kan antalet sociala kontakter … -
Det onormala isläget orsakar farliga situationer
Det varierande isläget på olika håll i Finland är en delorsak till det ovanligt stora antalet drunknade. I januari och februari i år drunkna… -
Brådska syns i olycksfallsstatistiken – kring julen lönar det sig att ta det lite lugnare
Brådska orsakar majoriteten av alla olycksfall i hemmen. Även på arbetsplatser, under fritiden och i trafiken ligger just brådska ofta bakom…