Nedsatt muskelstyrka utsätter finländare också i arbetsför ålder för olyckor – testa din funktionsförmåga med några rörelser 

Bild: Jaakko Jaskari

  

Hos en betydande del av befolkningen har exempelvis rörligheten och muskelstyrkan försämrats så mycket att risken för olyckor ökar. Kampanjen Olycksfallsdagen påminner att man kan testa sin egen fysiska funktionsförmåga med enkla rörelser. Man kan minska sin risk för olyckor genom att motionera.  

Problem med den fysiska funktionsförmåga och i synnerhet rörelseförmågan är vanligaste bland de äldsta åldersgrupperna, men människor i arbetsför ålder kan också lida av t.ex. nedsatt muskelstyrka i benen. THL:s undersökning Hälsosamma Finland från 2023 avslöjar exempelvis att var femte 55–64-årig kvinna och var tionde 55–64-årig man har det svårt att gå ner på huk.   

Finlands befolkning blir äldre, och i framtiden kommer allt fler att ha problem med funktionsförmågan.  

Hos äldre kan nedsatt fysisk funktionsförmåga också synas i form av balansproblem, som i sin tur ökar risken för olyckor i hemmet och på fritiden, såsom olika slags fallolyckor. Även om en fallolycka inte orsakar några skador kan det vara omöjligt att resa sig om musklerna i benen är i dåligt skick. Då måste man eventuellt larma akutvården att lyfta upp patienten.   

– Fallolyckor kan kännas pinsamma, men de kan också leda till allvarliga problem, såsom frakturer, också för människor i arbetsför ålder. Bet är bra för var och en av oss att röra sig mångsidigt och regelbundet, eftersom det upprätthåller och utvecklar vår fysiska funktionsförmåga och minskar risken för olyckor orsakade av nedsatt funktionsförmåga, säger Ansa Holm, verksamhetsledare för Osteoporosförbundet i Finland.  

Man kan utveckla sin funktionsförmåga redan i arbetsför ålder – och det lönar sig också! 

En bra fysisk funktionsförmåga hjälper människan att klara sig självständigt hemma när man blir äldre, men den stöder också arbetstagarens vardag och ork i arbetet. Ju tidigare i sitt liv man börjar motionera, desto effektivare kan man förebygga problem med funktionsförmågan och fallolyckor när man blir äldre. 

Det lönar sig att börja motionera på sin egen utgångsnivå genom att exempelvis promenera i naturen. När konditionen blir bättre kan man göra svårare övningar och öka farten. Man kan utveckla sin muskelstyrka i benen exempelvis på gymmet där ansträngningen ökas lite i taget. Stretching hjälper att öka rörligheten.   

– Man kan utveckla sin fysiska funktionsförmåga oberoende av sin ålder eller utgångsnivå. Det är aldrig för sent att börja, berättar Holm. 

Kontrollera din egen funktionsförmåga 

Man kan testa sin fysiska funktionsförmåga med hjälp av dessa enkla rörelser. Om rörelserna inte lyckas eller känns för utmanande är det bra att hitta lämpliga sätt att öka muskelstyrkan och förbättra balansen. 

  • När du borstar tänderna stå stadigt så att den bakre fotens tår rör den främre fotens häl. Upprepa med båda fötter.  
  • Gå upp två våningar i trappan utan att stanna.  
  • Medan du väntar på att kaffet droppat klart gör du 10 knäböj i rad så att fingrarna rör golvet. Alternativt kan du stiga upp ur stolen med armarna korsade på bröstet.  
  • Stå med fötterna ihop när du tittar på tv. Böj dig framåt med en rak rygg och sträckta knän. Rör knävecken med händerna.  

Fler övningar hittar du I checklistan för fysisk funktionsförmåga utarbetad av Nätverket för olycksförebyggande arbete. 

Olycksfallsdagens kampanj firas alltid runt fredagen den 13:e. I år firas kampanjen två gånger: i september 9–13.9 och i december 9–13.12. Kampanjen i september kulmineras fredagen den 13 september. Under kampanjen uppmuntras människor att fundera på hur var och en kan minska risker och förebygga olycksfall i arbetet, hemma och i trafiken. Kampanjen ordnas av Nätverket för olycksförebyggande arbete som bildas av organisationer, myndigheter och privata aktörer och koordineras av Finlands Röda Kors.  

Läs mer om Olycksfallsdagens kampanj:  

Planerare av hälsofrämjande arbete Anna Ranta, Finlands Röda Kors, tfn 040 480 6973  

Mer information om olyckor i hemmet, fallolyckor och frakturer:  

Verksamhetsledare Ansa Holm, Osteoporosförbundet i Finland, tfn 050 303 8129   

Mer information om den fysiska funktionsförmågan:  

Ledande sakkunnig Heli Valkeinen, Institutet för hälsa och välfärd, tfn 029 524 7137  

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Du kanske också är intresserad av

© Kotitapaturma.fi