Gården
Säkerheten på hemgården kan förbättras med tillräcklig belysning och genom att se till att gården är prydlig och sandad på vintern. På räddningsvägen får man inte parkera bilar, samla snö, sätta upp belysningsstolpar, planteringar eller något annat som hindrar trafiken.
En säker gård för barn
Lekredskapen ska vara hela och stadiga och det får inte finnas murkna, rostiga, trasiga, slitna eller saknade delar eller lösa fogar. Spikar, skruvar och metalldelar med vass spets som skjuter fram ur konstruktionerna samt eventuella trästickor kan orsaka olyckor.
På barnens lekplats är det skäl att beakta till exempel risken att falla från gungor. I ett område med fallrisk får det inte finnas kanter, trädrötter, stenar e.d. Det bästa underlaget är stötdämpande material.
I lekredskapen ska det inte heller finnas ställen eller delar där barnet kan fastna med huvudet, kroppen eller kläderna. Redskap där fallhöjden är hög bör undvikas särskilt för barn under 3 år. Slutna räcken i klätterredskap, till exempel i rutschkanans trappor, ökar säkerheten.
Lekplatsen för barnen ska inspekteras regelbundet och särskild uppmärksamhet ska fästas vid riskfaktorer som beror på att redskapen slits eller är defekta. Särskilt omsorgsfullt ska inspektionen göras på våren om lekplatsen har varit oanvänd under vintern. I närheten av lekplatsen får man inte ens tillfälligt förvara ämnen eller redskap som hör hemma i förrådet eller till exempel glasflaskor eller plastemballage.
En säker lekplats minskar inte behovet av vuxen tillsyn.
Om det finns en trampolin på gården ska det finnas ett skyddsnät runt den. Man får bara hoppa en i taget. Vattenkärlen på gården ska tömmas och badtunnorna ska täckas efter användning.
Giftiga blommor och växter
Det finns ganska många giftiga gårdsväxter även bland mycket allmänna växter. Till exempel tulpaner innehåller giftiga delar. Största delen av växterna är endast lindrigt giftiga och att äta dem orsakar främst magbesvär och kräkningar.
När man väljer växter på gården är det bra att veta vilka växter som är giftiga. Det lönar sig att sätta sig in i frågan till exempel med hjälp av en bok med trädgårdstema. Om det växer giftiga växter på gården, som exempelvis liljekonvaljer, bör man lära barnet att känna igen dessa och få barnet själv att förstå att man inte ska röra vid växterna. Det kan uppstå problem om föräldrarna ringer Giftinformationscentralen om föräldrarna inte känner till namnet på den växt som barnet har smakat på.
Spara telefonnumret till Giftinformationscentralen i din mobil: 0800 147 111 (gratis och öppet dygnet runt), eller ladda ner mobilappen 112 Suomi där du också hittar numret till Giftinformationscentralen.
Läs mer
-
Fall och halkning
De flesta olyckor hemma och på fritiden är fall eller låga fall. Fall kan inträffa i alla åldrar, men risken för fall och allvaret i följderna ökar med åldern.
-
Säkerhetstester
Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.