Ingång, trappor, balkonger och fönster

I korridorer och passager borde inga varor förvaras som kan göra det svårt att lämna hemmet vid en olycka.

Det är bra att hålla tamburen städad

Snubbelrisken i tamburen kan minimeras genom att hålla ordning framför dörren och gången. Det är bra om det finns tillräckligt med plats för skorna och en tydlig plats där de inte står i vägen för någon. Om det finns tillräckligt med utrymme i tamburen lönar det sig att lägga fram en stol som man kan sitta på när man tar på sig skor. Om tamburen är litet kan stolen placeras i närheten av tamburen. I synnerhet i en äldre persons tambur är det bra att ha en stol där man kan vila en stund vid behov, utöver att lägga skor.

Det lönar sig att vara försiktig när man rör sig i trappor

Man ska inte ha bråttom då man rör sig i trappor. Ett stadigt räcke gör det lättare att röra sig i trappor och god belysning är viktig alla tider på dygnet. På hala steg kan man fästa ett halkskydd som ökar friktionen. Om det finns små barn hemma är det bra att placera ändamålsenliga säkerhetsgrindar både i trappans övre och nedre ända.

Vatten, is och lösa föremål på trapporna ökar risken för fall. Se även till att trappan är tillräckligt upplyst både utomhus och inomhus.

Satsa på fönsterspärrar och balkongsäkerhet

Det finns låsanordningar vid fönstren som gör att fönstren kan öppnas endast en viss sträcka så att till exempel barnet inte ryms ut genom öppningen. Fönsterspärren kan låsa fönstret i önskat läge och på så sätt minska risken för fall. Tillvalet passar alla typer av fönster: fönster som öppnas både inåt och utåt, vippfönster och fönster som kan öppnas genom lyftning. 

Balkongen kan vara förknippad med risk för fall, särskilt för små barn. Barnlås på balkongdörren hindrar barnet från att gå på balkongen när den vuxna inte är på plats. Det lönar sig å sin sida att sänka tröskeln till balkongen särskilt i äldre personers bostäder, varvid fallrisken på grund av snubbling minskar.

Se efter brandsäkerheten på balkongen

På balkonger och terrasser finns numera allt fler elapparater. Grunden för den elektriska utrustningens säkerhet är att följa bruksanvisningen när anordningen används. Genom rätt användning säkerställer man att det inte går att få en elektrisk stöt från anordningen och att den inte orsakar brand.

Det är inte tillåtet att dra el till balkongen eller terrassen med en förlängningssladd från inomhus.

Balkonglyktor bör vara av obrännbart material och ljusen får inte lämnas att brinna utan tillsyn. Utomhusljus får inte tändas på balkongen. Utomhusljus värmer också kraftigt neråt och kan antända balkongbordet. 

Om du röker på balkongen eller terrassen lönar det sig att till exempel reservera en vattenfylld glasburk med lock för fimparna.

Ofta fungerar balkongen eller terrassen också som förråd. I synnerhet förvaringen av brandfarliga föremål medför onödiga brandfaror. Om aska från eldstäder förvaras på terrassen lönar det sig att skaffa ett stadigt förvaringskärl av metall. 

Att grilla på balkong är inte förbjudet i lag. I ett bostadsaktiebolag kan man utarbeta ordningsbestämmelser där man tar ställning till grillning. Om det är tillåtet att grilla på balkongen ska grillaren följa brandsäkerhetsbestämmelserna i räddningslagen. Grillare ska ta hänsyn till grannarna. En slarvig kock kan orsaka brand såväl på balkongen som inomhus.

Öppna gångar i trappuppgången ökar säkerheten

Av brandsäkerhetskäl får man inte förvara någon form av föremål i höghusets trappuppgång – inte ens barnvagnar.  Trappuppgången är i allmänhet den enda utgång i ett bostadshöghus via vilken invånarna kan förflytta sig ut ur den brinnande byggnaden. 

Föremål som samlats i trapphuset lockar till avsiktlig brand. Material som används i barnvagnar bildar kraftig rök vid brand, som sprids snabbt uppåt i trappuppgången. Rök hindrar människor från att komma ut. Man ska under inga omständigheter gå in i ett rökigt trapphus. 

Inga föremål får förvaras i byggnaders utomhusgångar eller i gångar på vindar, i källare och i lager. Med förvaring avses inte vanliga anslagstavlor, dörrmattor och dörrdekorationer. De kan inte anses medföra sådan fara för brandsäkerheten att användningen av dem borde förbjudas. 

  • Fall och halkning

    De flesta olyckor hemma och på fritiden är fall eller låga fall. Fall kan inträffa i alla åldrar, men risken för fall och allvaret i följderna ökar med åldern.

  • Säkerhetstester

    Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi