Köket
Köket är ett av de farligaste ställena med tanke på olyckor i hemmet. Risken för olyckor kan minskas genom att fästa uppmärksamhet vid brandsäkerheten.
Köket är ett av de farligaste ställena med tanke på olyckor i hemmet. Risken för olyckor kan minskas genom att fästa uppmärksamhet vid brandsäkerheten i och förvaringen av redskap och inventarier i köket.
Största delen av eldsvådorna i hemmen uppstår i köket och oftast är det människans verksamhet och oförmåga att agera som är orsaken. Brännbart material bör inte förvaras på eller nära spisen och den får inte lämnas oövervakad medan man lagar mat. Det finns olika slags utrustning som ökar brandsäkerheten i köket, såsom spisvakter och barnlås – och även utrustningen för primär släckning bör finnas nära till hands i köket. Eldsvådor på grund av hushållsapparater och elfel visar ofta förhandstecken, så om funktionen av en hushållsapparat visar problem ska den repareras innan den används igen.
Brandfaror i köket kan även minskas med att hålla köket rent genom att exempelvis dammsuga bakom kylskåpet och spisen. Genom att hålla rent i köket kan man även förhindra fall- och halkningsolyckor. Kökets förvaringslösningar bör vara säkra för alla barn, vuxna och äldre som använder köket och man bör se till att ingen behöver sträcka sig efter saker och att det i köket vid behov finns en stadig köksstege med stöd för händerna. Knivar och andra vassa köksföremål eller giftiga kemikalier såsom tvättmedel bör förvaras utom räckhåll för barn.
Läs mer
-
Brandfaror
Bränder börjar ofta på grund av osköt över matlagningen, ovarsam rökning eller barn som leker med tändstickor. Bränder kan förhindras genom noggrannhet och övervakning av eld och elektriska apparater när de är på.
-
Säkerhetstester
Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.