Äldre
De vanligaste olyckorna för äldre är fall och ramlande. För äldre kan olyckor leda till exempelvis att det blir svårare att klara sig där hemma med egen kraft.
De vanligaste olyckorna för äldre är fall och ramlande. Äldre kvinnor råkar ut för fler fallolyckor än män, men män dör oftare än kvinnor i skadorna på grund av fallet. Olyckornas följder är oftast allvarligare för äldre än för unga. För äldre kan olyckor leda till exempelvis att det blir svårare att klara sig där hemma med egen kraft.
Det är viktigt att komma ihåg att orsaken till en fallolycka alltid bör utredas för att förebyggande åtgärder ska kunna riktas mot rätt problemområden.
Det är bra att åtminstone utvärdera risken för fall hos en äldre och även i övrigt utvärdera säkerheten i hemmet: är det säkert att röra på sig där hemma och är sakerna i ordning och där de lätt kan nås? Alerthet i vardagen och små ändringar som ökar säkerheten kan vara av betydelse för att förebygga olyckor. Sträva efter att göra ändringarna hemma hos en äldre person i samförstånd med invånaren. För äldre finns det även många säkerhetsanordningar för hemmet, såsom säkerhetsspisar, stödhandtag och hjälpmedel för mobiliteten.
Olycksfallsrisken kan även minskas genom att se till att hälsan och funktionsförmågan är god. Hörnstenarna i detta är regelbundet och mångsidig motion och näring, lämplig medicinering samt upprätthållandet av ett gott humör.
Läs mer
-
Typer av olyckor
De flesta olyckor inträffar hemma och på fritiden. Olyckor som sker hemma och på fritiden orsakar betydligt fler frånvarodagar än arbetsrelaterade olyckor. Idrottsskador är den vanligaste typen av olyckor. (STM, 2013)
-
Ett säkert hem
I hemmet inträffar årligen över 300 000 olyckor. Med små handlingar kan man förbättra hemmets säkerhet och förebygga olyckor.
Relaterade länkar
- Olycksfall bland äldre (THL)
- Motionsrekommendation för över 65-åringar (UKK-institutet)
- Centralförbundet för De Gamlas Väl ry
- Sjukdomar och fallrisken (Hälsobyn.fi)
- Instruktionsvideor (Centralförbundet för De Gamlas Väl ry) (på finska)
- Eläkeliitto (på finska)
- Suvanto ry (på finska)
- Rehabiliteringshuset (Hälsobyn.fi)
- Älska din ben (Luustoliitto)
- Checklista för trygghet för äldre
- Trygghet i vardagen
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.