I hemmet finns flera föremål och giftiga ämnen som är farliga för barn
Verktyg, sax, syredskap, knivar, batterier, snören och plastpåsar samt tvättmedel, alkohol, tobaksprodukter, läkemedel och eldredskap, liksom alla andra farliga och giftiga föremål och saker ska förvaras utom räckhåll för barn. Till exempel kan större syskons leksaker vara mycket lockande för mindre barn, men de kan innehålla små delar som kan lossna och därmed medföra en kvävningsrisk.
Böj dig ner till barnets höjd och se vad som är intressant som barnet kan nå i hemmet.
När man köper leksaker lönar det sig att se till att leksakerna har varningsmärkningar och bruksanvisningar och att åldersgränsrekommendationerna följs. Man kan också på förhand fundera på om det är lätt att hålla leksaken ren. Leksaker ska endast användas hela och rena.
Motionera och utöva hobbyer tryggt med barnet
Det är alltid bra att vara medveten om var barnet är och vad hen gör, och barnet ska inte lämnas utan tillsyn. Barnet ska uppmuntras att röra på sig för att stärka de motoriska färdigheterna. Det är bra att påminna sig själv om nya faror när barnet lär sig nya färdigheter och lära sig att observera och identifiera farliga platser tillsammans med barnet. Elden fascinerar till exempel små barn, så de ska redan som små läras att hantera eld på rätt sätt, men också varna dem för farorna.
När man leker på gården är det viktigt att se till att lekredskapen, såsom gungor och klätterställningar, är hela och säkra. På trampolinen hoppar endast en i taget och det är bra att ha ett skyddsnät runtomkring. Vattenhinkar och badkar ska tömmas genast efter användning för att undvika drunkningsrisk.
Barnet bör övervakas, men även vuxen närvaro och närhet är viktigt för barnet.
Att resa med barn
I bilen behöver barnet en barnstol åtminstone tills barnet är över 135 cm långt. Barnstolen ska vara rätt dimensionerad och placerad i baksätet. Barnet ska resa med ryggen mot färdriktningen ända fram till 3 års ålder.
Vid cykling och fritidsaktiviteter ska ändamålsenlig säkerhetsutrustning användas. Det är också bra för vuxna att använda cykelhjälm när de cyklar med barnet, eftersom barn börjar lära sig attityder tidigt. När man rör sig till sjöss ska också barnet bära flytväst av rätt storlek.
Det lönar sig för föräldrarna att lära sig färdigheter i livräddande första hjälpen eftersom det kan hända att man måste agera snabbt, och då det är viktigt att man vet vad man ska göra. Föräldern bör också ta hand om sin egen ork och diskutera eventuella bekymmer till exempel på rådgivningen eller med den närmaste kretsen.
Olika typer av olycksfall bland barn
Det är bra att öva på att röra sig i trappor tillsammans med barnet och redan tidigt lära sig att man inte springer eller leker i trappor. I inomhustrappan är det viktigt att ha ändamålsenliga säkerhetsgrindar uppe och nere (för barn i åldern 1-3 år) och räcken, vars ribbor är upprätta och tillräckligt täta. Med halkskydd kan man effektivt förebygga fallolyckor och det är bra att lägga dem till exempel just i trappor, under mattor, på badrumsgolvet och i badkaret. Det är viktigt att fönstren har fönsterhållare som förhindrar fall och att de hålls stängda alltid när det är möjligt. Det är skäl att placera säkerhetslås på balkongdörren och ytterdörren så att barnet inte själv kan öppna dem.
Det är viktigt att uppmuntra barnet att röra på sig och lära barnet säkerhetsfärdigheter, såsom att använda skyddsutrustning i alla grenar som kräver det (t.ex. skridskoåkning, slalomåkning, cykling och skateboarding). Det är också bra att regelbundet kontrollera skicket på lekredskapen på gården, såsom gungor och klätterställningar, och säkerställa att de är säkra.
Barn får inte lämnas utan uppsikt i närheten av vatten. Ett litet barn ska alltså inte lämnas ensamt vid vattnet ens för en kort stund och inte heller på äldre syskons ansvar. Hemma ska badbaljan och bubbelpoolen alltid tömmas efter bad. Det är också viktigt att tömma vattenkärlen och bassängerna på gården efter användning och hålla dem täckta. När man rör sig på sjön ska man se till att barnet och de vuxna alltid använder flytvästar av rätt storlek.
Det är bra att redan när barnet är litet prata om att röra sig tryggt i vatten och vid vatten, och instruera dem att man inte får simma ensam utan tillsyn av en vuxen. Vattenfärdigheter som man lärt sig tidigt och som upprätthålls regelbundet förebygger vattenrelaterade olyckor.
Var och en är skyldig att sörja för brandsäkerheten. Se till att det finns tillräckligt med brandvarnare i ditt hem på varje våning och att de fungerar. Det är också viktigt att hålla primärsläckningsutrustning lättillgänglig och lära sig att använda den. Babyn får inte ens för en kort stund lämnas ensam med ljus som brinner eller öppen eld, och tändstickor, tändare och heta föremål ska hållas utom räckhåll för barnet. Det är också viktigt att skydda spisens brytare och förhindra att barnet sträcker sig mot spisen t.ex. med hjälp av spisskydd.
Det är bra att redan som liten prata med barnet om brandsäker verksamhet och öva på att agera tillsammans med eld.
Det är viktigt att hålla alla läkemedel, vitaminer, kemikalier, rengöringsmedel, alkohol och andra rusmedel utom räckhåll för babyn. Dessutom bör man kontrollera att eventuella prydnadsväxter är giftfria. Vid alla typer av misstankar om förgiftning är det viktigt att hålla sig lugn och be Giftinformationscentralen eller den jourhavande läkaren om råd. Det lönar sig att spara giftinformationscentralens nummer på telefonen: 0800 147 111 (avgiftsfri och öppen 24h/dygn).
Vid förebyggande av kvävning är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid leksakernas säkerhet. Man ska kontrollera att leksakerna lämpar sig för åldersgruppen och dessutom ska man säkerställa att leksaker för små barn inte innehåller små delar, snören eller remmar, små kulor, bollar, magneter eller knappcellsbatterier. Små föremål ska hållas utom räckhåll för små barn och större barn ska lära sig att hålla leksaker som innehåller små delar utom räckhåll för yngre barn. Det är också bra att redan från tidig ålder lära barnet att sitta still medan man äter.
Läs mer
-
De flesta olyckor inträffar hemma och på fritiden. Olyckor som sker hemma och på fritiden orsakar betydligt fler frånvarodagar än arbetsrelaterade olyckor. Idrottsskador är den vanligaste typen av olyckor. (STM, 2013)
-
I hemmet inträffar årligen över 300 000 olyckor. Med små handlingar kan man förbättra hemmets säkerhet och förebygga olyckor.