Flest olyckor bland vuxna inträffar hemma och på fritiden
Över 1,5 miljoner olyckor som orsakat fysiska skador inträffar årligen bland vuxna i åldern 20–74 år. Nästan tre fjärdedelar av dessa olycksfall är olycksfall i hemmet och på fritiden – på arbetsplatsen och i trafiken sker det betydligt färre olycksfall. Det vanligaste sättet att råka ut för en olycka i hemmet och på fritiden är fall, och de vanligaste skadorna som olyckan orsakar är blåmärken, ärr, sår och stukningar.
Största delen av fallolyckorna sker också på fritiden, i idrotts- eller hobbyverksamhet eller hemma samt under arbetsresan. Män drabbas oftare av olycksfall i hemmet och i samband med motionshobbyer än kvinnor. Fallolyckor är också den fjärde vanligaste orsaken till olycksdödsfall bland 25–64-åringar i arbetsför ålder och den vanligaste orsaken till vård på vårdavdelning. Förgiftningar som beror på alkohol, läkemedel, narkotika samt ett blandmissbruk av dessa är den primära orsaken till olycksdödsfall bland personer i denna åldersgrupp, dvs. i arbetsför ålder.
Personer i arbetsför ålder har många roller i förebyggandet av olycksfall
I arbetsför ålder måste man ofta granska förebyggandet av olycksfall ur ett bredare perspektiv än utifrån sig själv på grund av sina egna barn eller som närstående till sina föräldrar. Efter att man skaffat barn blir människans attityder och beteende ofta också mer säkerhetsvänliga. Särskilt små barn minskar ofta förälderns riskbenägna beteende och kan därmed minska risken för olycksfall.
I barnfamiljer finns specifika saker att beakta för hemmets säkerhet, och det kan också vara en arbetsålders vuxens ansvar att granska sina äldres hem för säkerheten, särskilt med avseende på fallrisker.
Förutom att ta hand om andra är det också viktigt att ta hand om sin egen ork, funktionsförmåga och hälsa. Mångsidig motion och motion tillsammans med tillräcklig näring och sömn och vila är hörnstenar för en god hälsa och därmed också i förebyggandet av olycksfall och en god arbetsförmåga.
Att undvika eller minska sitt intag av rusmedel är också viktigt för att förebygga olycksfall för personer i arbetsför ålder och för att bevara en god hälsa. Under påverkan av rusmedel inträffar flest olycksfall bland unga, medelålders och män. Olycksfall som inträffar hemma eller på fritiden kan också förebyggas genom att inte skynda, att vara noggrann och genom att beakta säkerhetsaspekter i alla fritidsaktiviteter.
Modellen för arbetssäkerhet för hemmet och fritiden
På arbetsplatserna inträffar betydligt färre olycksfall än på hemma och på fritiden, även om flera arbetsplatser har stora säkerhetsrisker. Särskilt inom industrin och byggbranschen kan arbetstagarnas säkerhet vara förknippad med betydande risker på arbetsplatsen.
På arbetsplatserna är arbetsgivaren skyldig att sörja för sina arbetstagares säkerhet. På många arbetsplatser finns god praxis som förebygger olycksfall, såsom att göra och dokumentera säkerhetsobservationer. Mindre saker, såsom användning av skyddsutrustning och renhet, är också viktiga metoder för att förebygga olycksfall. På arbetsplatserna finns ofta många bra modeller för detta.
Genom att tillämpa goda säkerhetspraxis som används hemma och på fritiden på arbetsplatsen, såsom användning av säkerhetsutrustning och noggrannhet, kan olyckor även förebyggas i hemmiljön och under fritidsaktiviteter.
Olika typer av olycksfall bland personer i arbetsför ålder
Regelbunden och mångsidig motion har en nyckelroll i förebyggandet av fall och halkolyckor. Träningen bör innehålla övningar som främjar muskelstyrkan, balansen och rörelseförmågan. Se också till att du får i dig mångsidig näring och tillräckligt med vätska. Se också till att din eventuella medicinering är aktuell och diskutera läkemedlens biverkningar med din läkare. Rusmedel ökar risken för olika slags olyckor, så det lönar sig att undvika dem.
Skor ska väljas enligt väglaget och vid halka lönar det sig att använda till exempel dubbskor eller halkskydd. Hemma är det viktigt att se till att tamburen, gångar och trapporna är hinderfria och att de har ändamålsenlig belysning. Med halkskydd kan man effektivt förebygga fallolyckor och det är bra att lägga dem till exempel just i trappor, under mattor, på badrumsgolvet och i badkaret.
Drunkning förekommer i alla åldersgrupper, men barn och äldre personer är särskilda riskgrupper i Finland. Dödsfall genom drunkning bland personer i arbetsför ålder sker till största del bland 45–64-åringar och oftast bland män. I åldersgruppen 45–64 år finns det både absolut och relativt sett flest dödsfall genom drunkning.
En förutseende och rätt attityd skapar säkerhet i vatten. Det är viktigt att bedöma den egna funktionsförmågan och simkunnigheten realistiskt i vatten. Innan du hoppar i vattnet ska du kontrollera att det inte finns någon fara under ytan. Simma parallellt med stranden och så att dina fötter vid behov når bottnen och ta alltid med en kompis. När man rör sig på sjön ska man alltid använda flytväst av rätt storlek. Kom ihåg att alkohol inte hör hemma på sjön.
När man går ut på isen är det bra att komma ihåg att den kan svika även på bekanta ställen. En förutsättning för att kunna röra sig tryggt på isen är att man känner till riskerna med att röra sig på isen och att man utrustar sig rätt. Det viktigaste är att försäkra sig om isens tjocklek, lära sig identifiera farliga platser och alltid utrusta sig med säkerhetsutrustning, såsom isdubbar.
Var och en är skyldig att sörja för brandsäkerheten. Se till att det finns tillräckligt med brandvarnare i ditt hem på varje våning och att de fungerar. Det är också viktigt att hålla primärsläckningsutrustning lättillgänglig och lära sig att använda den.
Spisen eller ugnen ska inte lämnas oövervakad eller brännbart material ska inte förvaras ovanpå spisen. Även ljus och vedspis ska alltid övervakas. Disk- och tvättmaskinen ska endast användas när du är hemma och det är viktigt att följa bruks- och underhållsanvisningarna för elapparater överlag. Rök inte i sängen eller soffan. Rusmedel ökar risken för olika slags olyckor, så det lönar sig att undvika dem.
Skador som uppstår i samband med motion kan ofta undvikas genom förutseende och vara medveten om riskerna med grenen i fråga. Se till att du använde rätt teknik och att du ökar din träning i måttlig takt. Genom att förbättra den egna muskelkonditionen och rörligheten kan man förebygga många olyckor, men när man idrottar är det också skäl att se till att man har ändamålsenlig utrustning och använder skyddsutrustning (såsom användning av hjälm och skyddsglasögon). Det är också viktigt att låta tidigare skador rehabiliteras i lugn och ro innan man återvänder till grenarna och att undvika motion när man är sjuk eller påverkad av rusmedel.
Rusmedel ökar risken för många slags olyckor. Därför bör man till exempel undvika eller åtminstone minska den totala alkoholkonsumtionen och drickandet i berusningssyfte. När man rör sig på sjön eller i trafiken ska man helt avhålla sig från rusmedel. Om du är orolig för din närståendes användning av rusmedel ska du föra saken på tal i ett tryggt och neutralt tillstånd. Du kan inleda en diskussion till exempel om dina egna observationer.
Vid förebyggandet av förgiftningar är det viktigt att identifiera förgiftningsriskerna och förvara giftiga ämnen, kemikalier och läkemedel i sina originalförpackningar. På gården bör man endast plocka och äta sådana växter och svampar som man säkert känner till. Vid förgiftning är det viktigt att hålla sig lugn, utreda det ämne som orsakat symtomen och dess mängd samt hur ämnet har hamnat i kroppen.
Rusmedel ökar också risken för förgiftningar, så till exempel riklig alkoholkonsumtion ska undvikas. Om din kompis är berusad ska du ta hand om honom eller henne och inte lämna honom eller henne ensam. För rusmedel på tal och identifiera riskanvändning. Även vanliga receptfria läkemedel kan orsaka biverkningar tillsammans med alkohol. Det är alltid bra att undvika alkohol i samband med läkemedelsbehandling.
Det lönar sig att spara giftinformationscentralens nummer på telefonen: 0800 147 111 (avgiftsfri och öppen 24h/dygn). Om symtomen är livshotande, ring nödnumret 112.
Risken för kvävning kan minskas genom att koncentrera sig under måltider, äta tillräckligt små bitar åt gången och tugga noggrant. Identifiera en person som riskerar att kvävas och lär dig första hjälpen vid kvävning. När någon behöver hjälp kan det hända att man måste agera snabbt. Hjälp den som håller på att kvävas, stå inte och titta på.
Läs mer
-
De flesta olyckor inträffar hemma och på fritiden. Olyckor som sker hemma och på fritiden orsakar betydligt fler frånvarodagar än arbetsrelaterade olyckor. Idrottsskador är den vanligaste typen av olyckor. (STM, 2013)
-
I hemmet inträffar årligen över 300 000 olyckor. Med små handlingar kan man förbättra hemmets säkerhet och förebygga olyckor.