Unga

Hos unga inträffar flest olyckor under fritiden, i idrott och i trafiken. Psykiskt och fysiskt välbefinnande samt säkerhetsfostran är viktiga när det gäller att förebygga olyckor hos ungdomar. De unga behöver säkerhetsfostran och -handledning både hemma och i skolan, information om hur risktagandet påverkar och om följderna av olyckor.

Kuvaan rajattu rullalauta ja jalat.

Hög hastighet påverkar uppkomsten av olycksfall 

Ungas idrottsskador är vanliga i sporter där fart, fall och kontakter är vanliga. Fördelarna med motion är dock mycket betydande. Vid förebyggandet av motionsskador ska man beakta mångsidig motion, tillräcklig vila och näring. Det är också viktigt att använda nödvändig skyddsutrustning.

Bland befolkningen sker flest trafikolyckor bland unga i åldern 15–24 år, och störst antal olyckor med dödlig utgång för personer under 25 år beror på trafikolyckor. Bakom de ungas trafikolyckor står ofta en för hög körhastighet, säkerhetsbälten som inte används eller en förare som är påverkad av berusningsmedel eller som tar andra risker i trafiken.

Användning av rusmedel ökar risken för olycksfall bland unga

Centrala faktorer som påverkar olycksbenägenheten är också psykiskt och fysiskt välbefinnande och riskbeteende, som bland annat påverkas av sociala relationer. Även psykiska problem har samband med till exempel förgiftningar hos unga. I åldersgruppen 15–24 år orsakar förgiftningar näst flest olycksdödsfall, i bakgrunden finns oftast användningen av berusningsmedel och självskadebeteende. En utredning av bakgrunden till användningen av rusmedel och en tidig identifiering av eventuella problem samt råd och stöd står i centrum för att förebygga de ungas förgiftningar.

Samarbete behövs för att förebygga olycksfall bland unga

Till skolans uppgifter hör att ordna säkerhetsfostran och -undervisning. Läroämnenas mål kopplade till säkerhet fördjupar kunskaperna om säkerhet. I skolan övar man på att främja säkerheten och säkerhetsfärdigheter till exempel inom följande delområden: trafik-, brand-, elsäkerhet, olycksfall, förgiftningar, rusmedel, förebyggande av mobbning, fysisk och psykisk integritet samt agerande i första hjälpen- och risksituationer.

Unga behöver information om konsekvenserna av att ta risker och följderna av olyckor.

Det är bra att berätta för de unga om hur hjälm, säkerhetsbälte och rätt användning av annan säkerhetsutrustning påverkar förebyggandet av olycksfall. Det är också viktigt att lära ut färdigheter i första hjälpen till unga. Det är viktigt att lärarna, föräldrarna och ledarna eller tränarna för hobbyverksamheter samarbetar för att främja de ungas säkerhet. 

Man strävar också efter att påverka de ungas attityder och beteende genom upplysningskampanjer riktade till unga om trafik-, brand- och vattensäkerhet. Information om säkerhetskampanjer riktade till unga och användningen av deras material i skolan och i hobbyverksamheter finns på kampanjernas webbplatser nedan eller i sociala medier. 

Läs mer

  • Typer av olyckor

    De flesta olyckor inträffar hemma och på fritiden. Olyckor som sker hemma och på fritiden orsakar betydligt fler frånvarodagar än arbetsrelaterade olyckor. Idrottsskador är den vanligaste typen av olyckor. (STM, 2013)

  • Ett säkert hem

    I hemmet inträffar årligen över 300 000 olyckor. Med små handlingar kan man förbättra hemmets säkerhet och förebygga olyckor.

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi