Olycksfall orsakade av rusmedel

Påverkad av alkohol ökar risken för olyckor: minskad bedömningsförmåga, ökad impulsivitet och risktagande. Användning av droger ökar risken för förgiftning, brand, drunkning, fall, kvävning och idrottsskador. Cirka 7 % av fallen av fall och cirka 35 % av andra dödliga olyckor inträffar under påverkan av alkohol. Enligt dödsorsaksstatistiken är drygt en femtedel av olycksdödsfallen kopplade till alkohol. Andelen varierar beroende på olyckstyp.

Alkoholbruk ökar risken för alla olycksfall 

Alkoholens inverkan på funktionsförmågan beror på mängden alkohol som intagits, människans hälsotillstånd, kön, kroppsvikt samt bland annat eventuella medicineringar. Det är bra att komma ihåg att alkoholens effekter är individuella. Flest olycksfall sker under påverkan av rusmedel bland unga, medelålders och män. I dessa grupper används mest alkohol. 

Alkohol påverkar det centrala nervsystemet och sänker reaktions- och koncentrationsförmågan. Alkohol påverkar också de motoriska färdigheterna, såsom balansen, kroppskoordination och precision, vilket försvagar dem. När reaktionsförmågan blir långsammare, koncentrationsförmågan minskar och balansen försämras ökar risken för olika olyckor och olycksfall. 

Om du är orolig för en närståendes substansbruk, ta upp ämnet i en trygg miljö och på ett neutralt sätt. Du kan börja samtalet med att dela dina egna observationer.

Eftersom alkohol är ett ämne som förlamar det centrala nervsystemet orsakar det trötthet och försämrar prestationsförmågan. Alkohol försämrar prestationsförmågan genast efter alkoholkonsumtionen. Prestationsförmågan är dålig ännu följande dag och om användningen har varit riklig, även efter detta. 

Alkohol försämrar sinnenas funktion under berusning, vilket syns till exempel i att känselsinnet och synförmågan försämras. Dessutom försämrar alkohol förmågan att reglera känslor och ökar impulsiviteten. Samtidigt påverkar alkoholen ens förmåga att fatta beslut. Alkohol försvårar hjärnans normala funktion och har en stark inverkan på de kognitiva funktionerna såsom hantering av information, observationsförmåga, tänkande och minne. Alkohol försvårar inlärningen av nya saker och påverkar både kort- och långtidsminnet. 

Riklig alkoholkonsumtion orsakar många direkta effekter. Ju snabbare man dricker, desto snabbare ökar alkoholmängden i hjärnan och desto mer störs hjärnans funktion. Samtidigt ökar också risken för olycksfall snabbt. 

Alkohol påverkar unga kraftigare än vuxna, eftersom alkoholhalten i blodet kan bli hög på ett ögonblick, vilket i värsta fall kan leda till förgiftningstillstånd. 

Förgiftningar orsakade av rusmedel kan orsakas av ett enda rusmedel eller orsakas av blandbruk av många ämnen, såsom läkemedel och alkohol eller droger. En allvarlig rusmedelsförgiftning leder ofta till andningsdepression, hjärtrytmstörningar, hjärtstillestånd och psykos. 

Alkoholkonsumtion är en betydande bakgrundsfaktor till brännskador, branddödsfall och bränder. Cirka 70 procent av offren för branddödsfall var påverkade av alkohol eller andra rusmedel vid tidpunkten för händelsen. På grund av brandrisken ska man inte röka i soffan eller sängen. En brinnande cigarett kan lämnas i en askkopp eller på något annat obrännbart underlag endast om den övervakas hela tiden. 

Rusmedel och i synnerhet alkohol spelar en viktig roll även vid trafik- och sjöolyckor samt vid fallolyckor och drunkningsolyckor. Nästan två av tre personer som drunknat har observerats ha en halv promille eller mer alkohol i blodet. 

Polisen fick kännedom om över 16 000 fall av alkoholrattfylla 2022. År 2022 omkom 38 person och 395 personer skadades i fall av alkoholrattfylleri. 

Äldre och alkohol

När man blir äldre förändras kroppens funktion och kroppens sammansättning, vilket också minskar alkoholtoleransen. Dessutom kan olika sjukdomar och medicineringar stärka alkoholens negativa effekter och öka risken för fallolyckor och olycksfall. 

Äldre personers alkoholkonsumtion har ökat och blivit vardag i och med att de stora åldersgrupperna är äldre. Det finns många orsaker till missbruk, såsom ensamhet, lindrande av depression eller tidsåtgång. Särskilt bland äldre personer kan även självmedicinering, såsom behandling av hjärt- och kärlsjukdomar, sömnstörningar eller magbesvär, vara en motivering till den egna användningen av rusmedel. 

Gränsen för riskkonsumtion av alkohol hos äldre personer är betydligt lägre än hos vuxna i arbetsför ålder, eftersom riskerna med alkoholkonsumtion hos äldre personer redan framträder vid mindre konsumtion. Hos äldre personer behöver alkoholmängden inte vara stor för att öka risken för olycksfall. Därför lönar det sig att överväga att minska alkoholkonsumtionen när man blir äldre. 

Olycksfall orsakade av rusmedel kan förebyggas och minskas

  • Genom att minska den totala alkoholkonsumtionen och i synnerhet drickandet i berusningssyfte. 
  • Genom att dela information om riskerna med blandmissbruk av läkemedel och rusmedel. 
  • Genom att avstå från att använda rusmedel vid vatten och när man rör sig på sjön. 
  • Med situationsanpassad nykterhet: rusmedel hör inte till exempel hemma i trafiken. 
  • Genom att aktivt föra rusmedelsanvändningen på tal och identifiera riskanvändning. 
  • Genom missbrukartjänster med låg tröskel och hänvisning till vård. 

Läs mer

  • Förgiftningar

    I hemmet är de vanligaste orsakerna till förgiftningar läkemedel, droger, giftiga växter, kemikalier eller svampar. I Finland förekommer också kolmonoxidförgiftningar.

  • Säkerhetstester

    Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi