Alla bör ta ansvar för brandsäkerheten
Varje dag larmas brandkåren i genomsnitt till åtta hem och i cirka en tredjedel av fallen har oövervakad användning av spisen lett till larm. Största delen av bränderna i hemmen kan förebyggas genom aktsamhet och genom att följa bruksanvisningarna för apparaterna i hemmet.
Största delen av bränderna i hemmen har att göra med användningen av elapparater. Elapparater är säkra, förutsatt att man följer bruksanvisningarna och de inte är i användning oövervakade. En defekt elapparat ska tas ur bruk eller föras till service. Lämna inte apparaterna att ladda till exempel över natten. Brandsäkerheten i hemmen rubbas mest av oövervakad användning av spisen. Var tredje bostadsbrand beror på att spisen har lämnats oövervakad eller att det finns brandfarligt material ovanpå spisen.
Upptäck brand i tid – se till att dina brandvarnare fungerar. Byt batterierna i brandvarnarna en gång om året, till exempel på Brandvarnardagen den 1 december eller under den första stugdagen på våren.
Brandorsaker kan förebyggas
En levande eld förutsätter ständig uppsikt. Ljusen bör släckas när man lämnar rummet. Även spisen behöver vaktas och tändstickor ska hållas utom räckhåll för barn. Berusade personer är mer utsatta brandolyckor och det är också svårare att överleva en brand. Under påverkan av rusmedel rekommenderas att all hantering av eld och föremål som ska upphettas görs så liten som möjligt. Rök inte i soffan eller sängen.
Det är inte bra att förvara stora mängder onödiga föremål hemma. Varorna förvärrar brandsituationen och kan försvåra utrymningen till säkerhet. Det är helt förbjudet att förvara brandfarliga ämnen i lägenheternas förråd. Förvaring i bostäder och garage är begränsad.
Brandvarnaren upptäcker en begynnande brand. För varje påbörjad 60 m2 i varje våning i bostaden ska det finnas minst en brandvarnare. Det är smartast att placera en brandvarnare i varje sovrum och tambur. Brandvarnarens plats är i mitten av taket över en halv meter från väggen, hörnet eller takbalken. Det lönar sig inte att fästa en brandvarnare i köket, badrummet eller nära en eldstad för att undvika falsklarm. Det är också viktigt att se till att det finns tillräckligt med brandvarnare i fritidsbostaden och att de fungerar. Brandvarnaren fungerar endast om batteriet har ström. Varnarna bör förnyas med 5–10 års mellanrum.
Släck, begränsa och rädda dig själv
Tiden för att rädda sig själv är ofta endast två-tre minuter efter att en brand har uppstått. Brandkåren anländer som bäst till brandplatsen inom sex minuter från det att en nödanmälan om branden har gjorts; i allmänhet tar det betydligt längre tid. Man ska fästa särskild uppmärksamhet vid äldre personers och fysiskt eller psykiskt sjuka personers möjligheter att klara av en eldsvåda.
I hemmet är det bra att göra upp en räddningsplan och anteckna via vilka olika rutter man kommer ut från hemmet. Det är också bra att behärska färdigheterna i primärsläckning. Skaffa hem en primärsläckningsutrustning, t.ex. en brandfilt eller handbrandsläckare, och lär dig att använda dem. Om elden kommer loss, försök släcka den om du kan göra det utan att äventyra ditt eget liv. Om branden inte släcks, begränsa den genom att stänga dörrarna när du kommer ut i säkerhet. Rädda dem som är i fara.
Gå inte in i en rökig trappuppgång
Höghus är byggda så att bränder inte ska sprida sig från en bostad till en annan så enkelt. Om det brinner i din egen bostad, gå ut nedför trapporna och stäng dörrarna efter dig. Gå aldrig in i en rökig trappuppgång. Om det finns rök i trappuppgången ska du stanna i din egen bostad, hålla dörren stängd och vid behov täcka springorna i dörren så att rök inte kommer in i din bostad. Ring nödnumret 112 och vänta på räddarna på balkongen eller vid ett öppet fönster.
Räddningsväg är en körväg via vilken utryckningsfordon kan ta sig tillräckligt nära byggnaden i en nödsituation. På räddningsvägen får man inte parkera bilar, samla snö, sätta upp belysningsstolpar, planteringar eller något annat som hindrar trafiken.
Så här minskar du brandrisken i ditt hem
- Låt inte spisen eller ugnen stå oövervakad och förvara inte brännbart material ovanpå spisen.
- Använd disk- och tvättmaskin endast när du är hemma.
- Följ bruks- och underhållsanvisningarna för elapparater.
- Ladda inte elapparater utan övervakning, t.ex. på natten.
- Övervaka alltid brinnande ljus och vedspisen.
- Torka inte tvätten i basturummet.
- Rök inte i sängen eller soffan.
- Se till att det finns tillräckligt med brandvarnare i ditt hem och att de fungerar.
- Håll primärsläckningsutrustning lättillgänglig och lär dig att använda den.
Läs mer
-
Ett säkert hem
I hemmet inträffar årligen över 300 000 olyckor. Med små handlingar kan man förbättra hemmets säkerhet och förebygga olyckor.
-
Säkerhetstester
Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.
Relaterade länkar
- Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland
- Brandsäkerhet i hemmet
- Brandskydd i hemmet
- Guiden Säker användning av spis (på finska)
- Utrymningsplan
- Åbo Stad Säkerhetsguide
- Brandssäkerhetsvideor på flera olika språk
- Boendesäkerhet för invandrare
- Första hjälpen vid en brännskada
- Säkerhet från barndom till ålderdom : Program för förebyggande av olycksfall i hemmen och på fritiden 2021–2030
Kan du använda informationen på den här sidan?
Ge feedback
Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.