nainen laittaa terassilla liukuesteen kenkään turvallisuuden lisäämiseksi

Fall och halkning

De flesta olyckor hemma och på fritiden är fall eller låga fall. Fall kan inträffa i alla åldrar, men risken för fall och allvaret i följderna ökar med åldern.

Fall och halkolyckor kan förebyggas

Fall och halkning kan förebyggas med god fysisk kondition. Genom regelbunden och mångsidig motion som tränar aerobisk kondition, muskelstyrka och balans ser du till att konditionen är god. I synnerhet för äldre personer är balans- och muskelstyrketräning viktigt med tanke på såväl rörelseförmågan som förebyggandet av fallolyckor. Men det är viktigt för alla, vars balans har försämrats, att träna.   

Många sjukdomar ökar risken för fallolyckor, så för att förebygga fallolyckor är det också viktigt att diagnostisera, behandla och rehabilitera sjukdomar. Medicinering kan också påverka muskelfunktionen, rörelseförmågan, blodtrycket, balansen eller andra motsvarande faktorer som ökar risken för fallolyckor. Därför är det viktigt att se till att medicineringen är aktuell och diskutera läkemedlens biverkningar med läkaren. Det lönar sig också att regelbundet kontrollera synförmågan och komma ihåg att alkoholkonsumtion ökar fallrisken avsevärt. 

Fall kan förebyggas genom att adressera riskfaktorer för fall utifrån individens behov. Ju fler olika riskfaktorer för fall som finns, desto viktigare är det att ingripa i dem.

Hemma kan man förebygga fallolyckor genom att se till att belysningen är tillräcklig både inomhus och på gården. Det lönar sig att vid behov använda halkskyddsmatta under mattor och behandla golven så att de inte är hala. Passager ska hållas hinderfria och leksaker och andra föremål ska tas bort från golvet så att de inte medför snubbelrisk. Även elledningar ska hållas borta från gångar. Det lönar sig att minimera fallrisken genom att använda en stadig köksstege med armstöd. 

Att falla hör inte till normalt åldrande. Var tredje fallolycka hos äldre personer kan förebyggas genom att ingripa i de viktigaste riskfaktorerna för fallolyckor. Med bedömningsblanketterna för fallrisk kan man på en grov nivå bedöma hur stor fallrisken är (se Fallriskbedömning (på finska)). Det lönar sig att föra sin egen eller en närståendes oro över fallrisken på tal inom hälso- och sjukvården. Om ett benbrott uppstår som följd av ett fall eller en halkolycka kan orsaken vara osteoporos.

Halkning kan förebyggas genom egna åtgärder och val

På vintern är det viktigt att välja skor enligt väglaget och använda halkskydd vid halt väglag. Säkerheten när man rör sig till fots under vintern kan också främjas genom små val i vardagen: genom att kontrollera vädret på förhand, reservera tillräckligt med tid för resor och koncentrera sig på sin gång. Fotgängarens egen försiktighet tillsammans med gallring av riskfaktorer i miljön förbättrar säkerheten och förebygger halka. Vintertid ska man se till att gårdsområde har plogats och sandats. Om det finns brister i sandningen av gångvägar ska de anmälas till den instans som ansvarar för underhållet. 

Grundstenarna för att förebygga fall och halkolyckor

  • Se till att den fysiska konditionen är god genom att motionera regelbundet och mångsidigt. 
  • Se till att din medicinering är aktuell och diskutera läkemedlens biverkningar med din läkare. 
  • Se till att du får i dig mångsidig näring och tillräckligt med vätska. 
  • Minska eller undvik alkoholkonsumtion. 
  • Se till att det finns tillräcklig belysning och hinderfria passager både inomhus och utomhus. 
  • Skaffa säkerhets- och hjälpmedel till ditt hem enligt dina egna behov. 
  • Välj skor enligt väglaget: använd dubbskor eller halkskydd vid halka. 
  • Kontrollera vädret innan du ger dig av och reservera tid för resor.
  • Idrottsskador

    Idrottsskador är den näst vanligaste typen av olyckor. Det är lätt att själv satsa på att förebygga idrottsskador.

  • Säkerhetstester

    Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi