Förgiftningar

I hemmet är de vanligaste orsakerna till förgiftningar läkemedel, droger, giftiga växter, kemikalier eller svampar. I Finland förekommer också kolmonoxidförgiftningar.

Förgiftningar hos vuxna och barn skiljer sig från varandra

Överdoser av läkemedel och rusmedel orsakar mest förgiftningar i Finland och förgiftningar är vanligtvis en följd av blandbruk av många ämnen, såsom läkemedel och alkohol eller droger. Förgiftningar i anslutning till missbruk av narkotika och läkemedel är den näst vanligaste dödsorsaken bland män under 40 år i Finland. Trenden för dödsfall på grund av narkotika har varit stigande de senaste åren.

Alkoholförgiftningar orsakar största delen av alla dödsfall genom förgiftning och den avlidna är oftast en medelålders man. Vid lindriga förgiftningar är symtomen ofta illamående, hudsymtom, huvudvärk och yrsel. Ibland kan ett förgiftningstillstånd leda till kramper, medvetandestörningar och störningar av blodcirkulationen, andningssvårigheter och att man blir blå eller att huden rodnar. Hur allvarliga förgiftningssymtomen är och hur snabbt de uppkommer beror på ämnets mängd och på hur giftet har hamnat i kroppen. Snabbast verkar ett gift som fåtts i form av injektion eller via luftvägarna. 

Barn under 3 år är mer utsatta för förgiftningsolyckor. Ett litet barn bekantar sig med sin omgivning genom att smaka på allt som barnet får i sina händer. Vackra förpackningar och goda dofter intresserar småbarnet. De farligaste kemikalierna i hemmet är maskindiskmedel, propplösningsmedel, lösningsmedel, målarfärgsprodukter och kylvätskor. Det kan finnas andra ämnen som är skadliga för barn hemma, bl.a. eteriska doft- och bastuoljor samt koksalt. 

I en familj med barn är det bra att använda ett låsbart läkemedelsskåp. Förvara produkterna i sina originalförpackningar. Även kemikalier och batterier bör förvaras bakom lås.

Identifiera förgiftningsriskerna

Ormbett, giftsvamp eller att en giftig växt hamnar i ett litet barns mun kan orsaka allvarlig förgiftning. Både vid den bekanta sommarstugan och nya miljöer lönar det sig att tillsammans med barnen gå igenom farliga platser, bl.a. växter som man inte ska röra vid eller vars bär man under inga omständigheter får äta. Målarfärger och lösningsmedel ska tas bort omedelbart efter arbetet. Likaså tomma flaskor och glas med alkohol. 

I svampskogen är det säkrast att endast välja sådana svampar som man säkert känner till. Om du precis börjat stifta bekantskap med svampdelikatesser lönar det sig att börja med några svampar som man med hjälp av en svampguide säkert lär sig att känna igen. Om man är det minsta osäker lönar det sig alltid att fråga någon som känner till svampar. 

Man bör också komma ihåg kolmonoxidrisken. Spisens och ugnens öppna spjäll stängs först när kolet har mörknat. Luktfri och färglös kolmonoxid uppstår vid ofullständig förbränning. Den påverkar snabbt och obemärkt samt orsakar redan i små doser medvetslöshet. Kolmonoxidvarnaren är ett bra skydd hemma och på sommarstugan. 

Ytterligare information om giftiga ämnen får du dygnet runt från giftinformationscentralentel. 0800 147 111 (avgiftfri)

Förebyggande av förgiftningar

  • Spara Giftinformationscentralens nummer 0800 147 111 (gratis och öppet dygnet runt) i din mobiltelefon eller ladda ner mobilappen 112 Finland, där du också hittar Giftinformationscentralens nummer.
  • Identifiera förgiftningsriskerna och förvara giftiga ämnen, kemikalier och läkemedel i sina originalförpackningar bakom lås utom räckhåll för barn. 
  • Lär dig att tillsammans med barnet identifiera giftiga gårdsväxter och svampar. 
  • Plocka och ät endast sådana växter och svampar som du säkert känner till. 
  • Vid förgiftning ska du ta reda på vilket ämne som orsakat symtomen och hur det har hamnat i kroppen och hur mycket. 
  • Köp hem en kolmonoxidvarnare. 
  • Undvik riklig alkoholkonsumtion. 
  • Ta hand om en berusad kompis och lämna honom/henne inte ensam. 
  • För rusmedel på tal och identifiera riskanvändning. 
  • I förebyggandet av förgiftningar bland unga är det viktigt att utreda bakgrunden till användningen av rusmedel och att identifiera eventuella problem i ett tidigt skede samt att ge råd och stöd. 

Läs mer

  • Berusningsmedel

    Påverkad av alkohol ökar risken för olyckor: minskad bedömningsförmåga, ökad impulsivitet och risktagande. Användning av droger ökar risken för förgiftning, brand, drunkning, fall, kvävning och idrottsskador. Cirka 7 % av fallen a…

  • Säkerhetstester

    Är ditt hem säkert? Kan barnen leka säkert i ditt hem? Fyll i hemmets säkerhetschecklistor på nätet.

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi