Kvävning

Kvävning är en ovanligare typ av olycka jämfört med andra typer av olyckor, men i Finland kvävs dussintals människor varje år. Det finns ännu fler nästan-olyckor. Kunskap om första hjälpen och förebyggande åtgärder är viktigt för att undvika kvävningstillbud.

Förebyggande av kvävningsolyckor 

En del av kvävningsdödsfallen beror på sjukdomsattacker, men största delen av kvävningarna sker i samband med måltider. Berusning ökar kvävningsrisken. Om någon i ditt matsällskap plötsligt börjar ulka och det verkar som om personen inte kan prata eller andas är det viktigt att kunna agera snabbt.

För att minska risken för kvävning kan man fokusera på måltiden, äta små bitar åt gången och tugga noggrant.

Vid förebyggandet av kvävningsolyckor bland barn är det viktigt att fästa uppmärksamhet vid leksakernas säkerhet och följa åldersgränsrekommendationerna för leksaker. Små föremål ska hållas utom räckhåll för små barn och större barn ska lära sig att hålla leksaker som innehåller små delar utom räckhåll för yngre barn. Även plastpåsar och plastfolie ska förvaras utom räckhåll för barn. 

För att undvika kvävningsrisk ska babyn sova på rygg och man ska lära barnet att sitta stilla när det äter redan som barn. Det är bra att se till att det inte finns snören eller rep barnens lekar och att barnet inte leker med cykelhjälmen på i klätterställningar eller gungor. Framför allt ska barnen alltid övervakas. 

Att hjälpa en vuxen som håller på att kvävas 

Identifiera situationen och agera snabbt. Ställ dig bakom den hjälpbehövande och böj överkroppen nedåt. Slå den hjälpbehövande stadigt med handflatan 5 gånger mellan skulderbladen. Om slag inte hjälper, ring nödnumret 112. Gör nu Heimlich manöver. Placera händerna vid mellangärdet runt den hjälpbehövande så att den nedre handen är knuten och den andra handen är ovanpå den. Ryck kraftigt mot dig själv fem gånger. Fortsätt med första hjälpen genom att upprepa fem slag mellan skulderbladen och fem ryckningar. Om den hjälpbehövande blir livlös, påbörja hjärt-lungräddning. Via länkarna hittar du anvisningar om hur du hjälper en vuxen, ett barn eller ett spädbarn som kvävs. 

För att undvika kvävningsolyckor

  • Identifiera en person i riskzonen för kvävning.
  • Lär dig första hjälpen för att hjälpa en kvävande person.
  • Ät själv och mata barn med sådant som är lätt att svälja. 
  • Övervaka barnens lekar och se till att leksakerna inte innehåller små delar som kan lossna. 
  • Hjälp den som håller på att kvävas, stå inte och titta på. 

Kan du använda informationen på den här sidan?

Ge feedback

Genom att använda följande formulär kan du ge feedback.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi