Aivovammaturvallisesti kohti joulua
Suomessa aivovamman, eli tapaturman aiheuttaman aivojen vaurion, saa jopa 36 000 ihmistä vuodessa – eli päivittäin noin sata. Valtaosa aivovammoista on onneksi niin kutsuttuja aivotärähdyksiä, joista useimmiten toivutaan muutamassa viikossa tai kuukaudessa. Mitä vakavammasta vammasta on kyse, sitä todennäköisemmin siitä jää pitkäaikaisia tai pysyviä oireita. Aivovamman paras hoitokeino on ennaltaehkäisy, joten jouluvalmisteluissa ja joulun vietossa kannattaa omilla valinnoillaan pienentää aivovammariskiä.
Mikä sen ihanampi tapa aloittaa joulun vietto kuin levittää lattialle vastapestyt matot. Mattoihin kompastutaan yllättävän usein, mutta kaatumisriskiä voidaan myös minimoida. Varmista, ettei matonreuna jää törröttämään pystyyn. Maton taittumista voi ehkäistä teippaamalla sen lattiaan kiinni reunoistaan tukevalla, kaksipuolisella teipillä tai käyttämällä tarkoitusta varten kehitettyä reunavahtia. Reunavahti ei teipin tavoin liimaa mattoa lattiaan. Mattojen alle voi myös panna liukuesteen.
Koristeltu kuusi, jouluverhot ja juhlava ateria kruunaavat monen joulun. Koristeita ja juhla-astiastoja säilytetään usein yläkaapeissa, ja harva meistä on tarpeeksi pitkä vaihtaakseen verhot lattialla seisoen. Kiipeillessä kannattaa kiinnittää huomiota muutamaan seikkaan. Tukeva, A-linjainen porrasjakkara, jossa on nousutuki ylhäällä, on turvallisin. Jos jakkara on taittuvaa mallia, pitää ennen kiipeilyä varmistaa, että lukitus on varmasti kiinni. Askelmien reunoilla ei kannata seisoa, eikä kiivetessä pidä kurkotella: ellet ylety, siirrä jakkaraa parempaan kohtaan. Ymmärrettävästi harvoin käytetyt tavarat eivät useimmiten ole käden ulottuvilla, mutta arjen jälleen koittaessa kannattaa tärkeimmät ja käytetyimmät esineet sijoittaa sellaiselle korkeudelle, että niihin yltää kiipeilemättä ja kurkottelematta.
Puolet aivovammoihin johtavista tapaturmista syntyy alkoholin vaikutuksen alaisena, ja lähes aina kohtuukäyttäjille: jo kaksi annosta alkoholia hidastaa koordinaatiokykyä, tasapainoa, kehon hienomotoriikkaa ja reaktioaikoja, jolloin loukkaantumis- ja tapaturmariski kasvaa selvästi. Jos alkoholi kuuluu joulusi juhlintaan, muistathan kippistää kohtuudella.
Jouluna kokoonnutaan usein syömään koko suvun voimin. Joulupöydässä jutellaan ja nauretaan ruokailun lomassa. Myös ruokailu voi tuoda mukanaan vaaran paikan. Jos ruokaa hotkaisee nauramisen tai samaan aikaan jutustelun vuoksi ”väärään kurkkuun”, on riskinä anoksinen, eli hapen puutteesta johtuva, aivovaurio, tai aspiraatiokeuhkokuume. ”Ei saa puhua ruoka suussa” -sanonnalle on siis muunkinlainen peruste kuin pelkästään esteettinen. Ruokailuun liittyviä riskejä voi minimoida keskittymällä ruokailuun: pureskele rauhassa ja kunnolla ja pane suuhusi tarpeeksi pieniä palasia kerrallaan.
Kuten kaikissa kehomme toiminnoissa, aivot ovat keskeisessä roolissa myös nielemisessä. Erityisesti silloin, jos ihmisellä on jo taustallaan jokin aivojen vaurio, kuten aivovamma tai sairastettu aivoverenkiertohäiriö, ovat myös nielemiseen liittyvät toiminnot voineet vaurioitua.
Kun kiinnitämme huomiota seuraavaan viiteen vinkkiin, sujuu joulun juhlintakin kuin Strömsössä!
- Lisää arkeesi lihasvoima- ja tasapainoharjoituksia ja ylipäätään liikuntaa. Nämä helpottavat tasapainon ylläpitoa ja palauttamista myös silloin, kun meinaa kompastua.
- Kiinnitä huomio kotiin ja kotiympäristöön. Kodikkuuden ja akustiikan vuoksi moni ei halua luopua matoista, mutta mattojen turvallisuutta voi lisätä esimerkiksi liukuesteillä tai reunavahdeilla. Käytä ulkona turvallisia jalkineita ja/tai nastoja.
- Jos joudut kiipeilemään, valitse turvallinen jakkara. Älä kurkottele, äläkä astu askelmien reunoille.
- Vältä humalajuomista. Jos olet yli 65-vuotias, alkoholia ei kannata ottaa kuin maksimissaan kaksi annosta kerrallaan. Ihmisen ikääntyessä aineenvaihdunta hidastuu ja nestepitoisuus kehossa pienenee, jonka vuoksi alkoholin vaikutus voimistuu ikävuosien myötä.
- Rauhoita ruokailutuokio. Älä ahmi, vaan herkuttele rauhallisesti maistellen.
Lue lisää aivovammoista ja niiden ehkäisystä: Aivovammaliitto