10 tehokasta vinkkiä hukkumisten ehkäisemiseksi

Mieshenkilö pelastusliivit päällä

Vesi on keskeinen osa suomalaista elämää, tarjoten monipuolisia mahdollisuuksia virkistäytymiseen ja liikuntaan ympäri vuoden. Suomella on yli 300 000 kilometriä rantaviivaa, 2 500 uimarantaa ja lukuisia uimahalleja sekä kylpylöitä, mikä tekee vesillä ja veden äärellä viihtymisestä luonnollisen osan arkea. Kuitenkin nämä samat vesistöt tuovat mukanaan myös merkittäviä riskejä, ja vuosittain Suomessa hukkuu keskimäärin 150 ihmistä tapaturmaisesti. Hukkumiset tapahtuvat pääosin luonnonvesissä, ja niistä yli 80 prosenttia on miesten kokemaa, erityisesti vanhemmissa ikäryhmissä.

  • Suurin osa hukkumisista voitaisiin välttää oikealla turvallisuusasenteella ja varautumisella, käyttämällä pelastusliivejä ja olemalla vesillä selvin päin, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Alkoholi ja vesillä liikkuminen ovat vaarallinen yhdistelmä

Päihtyneenä uidessa tai veneillessä ihmisen reaktiokyky ja itsesuojeluvaisto heikkenevät merkittävästi, mikä altistaa onnettomuuksille. Hätätilanteessa toimiminen on haastavaa selvin päin, ja alkoholin vaikutuksen alaisena se on lähes mahdotonta. Vesillä liikkuessa on tärkeää säilyttää hyvä harkintakyky ja noudattaa varovaisuutta.

Vaaratilanne voi sattua kenelle tahansa, myös uimataitoisille

Vesi voi yllättää kenet tahansa, myös kokeneet uimarit. Uimareiden tulisi aina pitää mielessä, että turvallisinta on uida rannan suuntaisesti, jolloin jalat yltävät tarvittaessa pohjaan. Lisäksi on hyvä varmistaa, että mukana on aina kaveri, joka voi auttaa yllättävissä tilanteissa. Kylmä vesi voi kangistaa pidemmillä matkoilla, joten on tärkeää välttää tarpeettomia riskejä.

  • Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä – käsivarren mitan päässä. Hukkuminen tapahtuu yleensä hiljaa ja nopeasti. Jos katse on esimerkiksi puhelimessa tai kirjassa, kohtaloksi koituva tilanne saattaa jäädä huomaamatta, muistuttaa Nieminen.

Pelastusliivit ovat elintärkeitä vesillä liikuttaessa

Vesille suunnataan liian usein ilman oikeaoppisesti päälle puettuja pelastusliivejä. Tutkimusten mukaan jopa 80 % vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa.

  • Onnettomuustilanteessa aikaa pelastusliivien pukemiseen ei enää ole, joten ne on aina puettava päälle ennen vesille lähtöä. Pelastusliivien käyttö on yksinkertaisin ja tehokkain keino ehkäistä hukkumiskuolemia, muistuttaa Nieminen.

Onnettomuudet tapahtuvat usein odottamatta, ja paras tapa suojautua on varautua etukäteen

Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys, ja jokainen meistä voi vaikuttaa siihen. Esimerkillä on voimaa, joten näytä itse hyvää esimerkkiä ja rohkaise myös muita toimimaan vastuullisesti. Muista: terve järki ja oikea asenne ovat vesillä liikkujan parhaat turvavarusteet.

Uimataito, asenne ja hyvät vesiturvallisuustaidot antavat vapauden liikkua vedessä, vesillä ja veden äärellä turvallisesti eri vuoden aikoina.

10 tehokasta vinkkiä hukkumisten ehkäisemiseksi

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ui rannan suuntaisesti, jotta jalkasi ylettyvät tarvittaessa pohjaan.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tarkista veneesi merikelpoisuus ja että siitä löytyy oikea varustus.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Artikkelin on kirjoittanut Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiston viestintäasiantuntija Niko Nieminen

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi