Humala lisää tapaturmariskiä myös mökillä ja kotona

Kesä on mainiota aikaa kunnostustöihin ja ulkona puuhailuun. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö ja siksi on hyvä tiedostaa alkoholin käytön yhteys tapaturmariskin kasvuun.

Koronakevät on kääntynyt kesäksi, ja moni suuntaa innolla mökille, vesille tai muuten luonnon helmaan rentoutumaan. Kevään aikana kotona ollessa remonttihommat ja puutarhatyöt näyttävät ainakin sosiaalisen median epävirallisen otannan perusteella olleen hyvä tapa viettää aikaa ja keksiä mielekästä tekemistä. Kesään ja lomaan liittyy usein myös alkoholin käyttö.

Humala kasvattaa tapaturmariskiä selvästi, ja jo pienet promillemäärät voivat vaikuttaa muun muassa tarkkaavaisuuteen ja tasapainoon. Mitä suurempi veren alkoholipitoisuus on, sitä enemmän tapaturmariski kasvaa. Alle 0,5 promillen humalassa tarkkaavaisuus heikentyy ja liikkeet muuttuvat kömpelömmiksi. Samalla estot vähenevät ja itseluottamus kasvaa. 0,5-1,0 promillen humalassa reaktioaika, ajokyky ja liikkeiden hallinta heikkenevät, ja tunteet alkavat ailahdella.

Eniten tapaturmia päihteiden vaikutuksen alaisena sattuu nuorille, keski-ikäisille ja miehille. Nousuhumalassa usko omaan osaamiseen kasvaa ja töihin ryhdytään ehkä turhankin tarmokkaasti. Helposta ja nopeasta pikkuhommasta mökillä voi seurata loukkaantuminen, jos hommaa lähtee hoitamaan humalassa.

Oma lukunsa ovat veneilyonnettomuudet, sammumisesta aiheutuvat tulipalot ja saunakuolemat, sekä päihtyneenä tapahtuvat putoamiset ja kaatumiset. Vuonna 2018 tulipaloissa kuoli 46 ihmistä, joista 23 oli ollut onnettomuushetkellä päihtyneenä. Alkoholin käyttö lisää myös kaatumisriskiä merkittävästi. Kaatumalla tai putoamalla vuonna 2018 menehtyi 1237 ihmistä, joista 88 oli päihtyneitä.

Päihtyneenä kaikenlainen tulen ja kuumennettavien esineiden käsittely on fiksua jättää mahdollisimman vähäiseksi. Myös klapien pilkkominen ja vesirännien putsaaminen, kuten muutkin koti- ja mökkityöt, kannattaa tehdä selvin päin.

Tämän kirjoituksen myötä toivotamme kaikille turvallista, rauhallista ja hyvää kesää!

Maaret Väkinen, viestinnän asiantuntija, EHYT ry / Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto

Lähteet:

https://www.stat.fi/til/ksyyt/2018/ksyyt_2018_2019-12-16_tau_004_fi.html

www.kotitapaturma.fi

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01084

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi