Alkoholi ja joulunaika: huolehdi toimintakyvystäsi myös juhlapyhien aikana
Joulun aikaan liittyy monia mielikuvia rentoutumisesta, rauhallisesta yhdessäolosta ja ystävien tapaamisesta. Usein mielikuviin liittyy myös ajatus viinilasillisista, terästetystä glögistä ja jouluolut-valikoimasta. Alkoholin käyttö heikentää toimintakykyä ja lisää tapaturmariskiä, ja paras keino vähentää tapaturmariskiä on humalahakuisen juomisen välttäminen.
Liukkaat, jäiset tiet ja pikkujoulukausi ovat varma merkki joulun tulosta. Hankalat kelit, pimeys, joulun ajan ruuhkat ja kosteat juhlat ovat omiaan lisäämään tapaturmariskiä.
Alkoholi heikentää tasapainoa ja kehon koordinaatiota sekä hidastaa reaktio- ja keskittymiskykyä, minkä seurauksena riski onnettomuuksille ja tapaturmille kasvaa. Samalla alkoholi heikentää kykyä säädellä tunteita ja lisää impulsiivisuutta. Humalassa havainnointikyky heikkenee ja ajattelu hidastuu.
Mitä nopeammin juo, sitä nopeammin alkoholin määrä aivoissa kasvaa ja sitä enemmän aivojen toiminta häiriintyy.
Samalla myös tapaturmariski kasvaa nopeasti. Perusterveellä työikäisellä henkilöllä 0.5 promillea lisää onnettomuusriskiä 3-5 kertaisesti.
Tapaturmariskiä voi pienentää pitämällä huolta omasta toimintakyvystä. Yksinkertaiset keinot auttavat jo paljon: juo myös vettä ja alkoholittomia juomia juhlien aikana, muista syödä riittävästi ja hidasta juomisen tahtia. Kokosimme viiden vinkin muistilistan omasta toimintakyvystä huolehtimisen tueksi.
Viisi vinkkiä: Muista nämä, kun käytät alkoholia
Näiden vinkkien avulla voit hidastaa alkoholin haitallisia vaikutuksia ja pitää huolta toimintakyvystäsi.
- Suosi mietoja juomia ja pieniä annoskokoja
- Älä juo tyhjään vatsaan
- Hidasta juomisen tahtia
- Juo vettä riittävän usein alkoholijuomien välissä
- Muista kohtuukäytön rajat
Vinkit soveltuvat kertaluonteiseen alkoholin käyttöön. Alkoholin kertakulutuksen riskirajat ovat terveillä työikäisillä naisilla maksimissaan viisi annosta ja miehillä maksimissaan seitsemän annosta. Ikääntyneiden ihmisten kertakulutuksen riskiraja on kaksi annosta.
Alkoholin käyttö vaikuttaa myös seuraavana päivänä
Krapulassa on kyse alkoholin vieroitusoireista. Jo yhden promillen alkoholipitoisuus veressä aiheuttaa elimistön kuivumista ja verensokerin laskua, jotka ovat osaltaan krapulaoireiden taustalla. Oireet ovat pahimmillaan, kun lähes kaikki alkoholi on poistunut elimistöstä. Krapulan voimakkuus on suoraan verrannollinen humalatilan voimakkuuteen.
Juhlien jälkeisenä päivänä vireystila ja tarkkaavaisuus voi olla heikko niin krapulan kuin väsymyksen takia. Esimerkiksi auton rattiin ei kannata hypätä, ennen kuin on varma omasta ajokunnosta.
Lähteet: Alko, EHYT, Duodecim, Päihdelinkki, Terveyskirjasto, THL
Lisätietoa ja tukea:
www.päihdeneuvonta.fi
www.ottomitta.fi
Alkoholinkäytön riskirajat — Päihdelinkki (paihdelinkki.fi)