Vältä humalanhakuista juomista

Humalahakuisen juomisen välttäminen vähentää tapaturmariskiä

Alkoholin käyttö heikentää toimintakykyä ja lisää tapaturmariskiä. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla voit hidastaa alkoholin haitallisia vaikutuksia ja pitää huolta toimintakyvystäsi.

Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa monia välittömiä vaikutuksia. Mitä nopeammin juo, sitä nopeammin alkoholin määrä aivoissa kasvaa ja sitä enemmän aivojen toiminta häiriintyy. Samalla myös tapaturmariski kasvaa nopeasti.
Alkoholi vaikuttaa keskushermoston ja aivojen toimintaan ja sitä kautta toimintakykyyn. Vaikutukset jatkuvat käytetyn alkoholin määrästä riippuen seuraavaan päivään, jopa pidempäänkin.

Alkoholi heikentää tasapainoa ja kehon koordinaatiota sekä hidastaa reaktio- ja keskittymiskykyä, minkä seurauksena riski onnettomuuksille ja tapaturmille kasvaa. Samalla alkoholi heikentää kykyä säädellä tunteita ja lisää impulsiivisuutta. Tuntoaisti ja näkökyky heikkenevät, mikä on omiaan lisäämään tapaturman vaaraa.
Alkoholi vaikuttaa toimintakykyyn myös toisella tapaa: humalassa päätöksiä on vaikeampi tehdä, havainnointikyky heikkenee, ajattelu hidastuu ja muistitoiminnot häiriintyvät.

Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen, koska nuorten kohdalla veren alkoholipitoisuus voi nousta hetkessä korkeaksi, mikä voi pahimmillaan johtaa myrkytystilaan. Myös iäkkäiden ihmisten kohdalla alkoholin vaikutukset voivat olla nopeita ja pienetkin alkoholimäärät vaikuttavat toimintakykyyn. Biologisen vanhenemisen aiheuttamat muutokset heikentävät elimistön kykyä käsitellä alkoholia ja sairaudet heikentävät tätä prosessia entisestään.

Viisi vinkkiä: Muista nämä, kun käytät alkoholia

Näiden vinkkien avulla voit hidastaa alkoholin haitallisia vaikutuksia ja pitää huolta toimintakyvystäsi.

  • Suosi mietoja juomia ja pieniä annoskokoja
  • Älä juo tyhjään vatsaan
  • Hidasta juomisen tahtia
  • Juo vettä riittävän usein alkoholijuomien välissä
  • Muista kohtuukäytön rajat

Vinkit soveltuvat kertaluonteiseen alkoholin käyttöön. Alkoholin kertakulutuksen riskirajat ovat terveillä työikäisillä naisilla maksimissaan viisi annosta ja miehillä maksimissaan seitsemän annosta. Ikääntyneiden ihmisten kertakulutuksen riskiraja on kaksi annosta.

Mikäli oma alkoholin käyttö aiheuttaa huolta tai haluat keskustella tilanteestasi luottamuksella ammattilaisen kanssa, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Päihdeneuvontaan, joka palvelee anonyymisti ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä: 0800 900 45. Päihdeneuvontaan soittaminen on maksutonta.

Lisätietoa ja tukea:
www.päihdeneuvonta.fi
www.ottomitta.fi
Alkoholinkäytön riskirajat — Päihdelinkki (paihdelinkki.fi)

Lähteet: EHYT, Duodecim, Päihdelinkki, Terveyskirjasto, THL

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi