Joulunajan jääturvallisuusopas: Nauti talvesta turvallisesti
Joulu on Suomessa taianomaista aikaa. Lumi peittää maan, ja vesistöt jäätyvät, avaten kymmeniä tuhansia neliökilometrejä uusia liikunta-alueita talven harrastuksille. Jää tarjoaa mahdollisuuden oikaista reittejä, pilkkiä, luistella ja nauttia luonnosta uudella tavalla. Mutta jäällä liikkuminen vaatii aina tarkkaavaisuutta ja oikeaa varustautumista.
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto painottaa, että turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Vanha mantra – järki jäällä, toimii edelleen. Samat jäät, jotka ovat vuosien varrella kantaneet, voivat seuraavana talvena pettää. Jää ei suosi vanhoja tuttuja, se koettelee jokaista.
Kylmä vesi on vaarallinen kumppani
Veden varaan joutuminen on yksi suurimmista riskeistä jäillä liikuttaessa. Kylmä vesi kangistaa nopeasti, ja ilman oikeita varusteuita tilanne voi muuttua kohtalokkaaksi hetkessä. Jopa tutuissa paikoissa jää voi pettää yllättäen. Jään kantavuuden arviointi on haastavaa, ja virhearvio voi tapahtua kenelle tahansa.
Varustaudu vajoamisen varalle
- Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
- Jokaisen jäillä liikkujan tärkein henkilökohtainen turvallisuusvaruste on käyttövalmiina kaulalla roikkuvat naskalit. Ilman naskaleita jäistä on hankalaa, jopa mahdotonta, päästä ylös.
- Matkapuhelin on syytä pakata vesitiiviiseen pussiin ja pitää se helposti ulottuvilla, jotta apua voi tarvittaessa hälyttää nopeasti.
- Reppu pakataan kelluttavaksi (vaihtovaatteet vesitiiviiksi esim. muovipussiin) ja sen on oltava napakasti vyötäröhihnalla ja haararemmillä kiinni. Takaisin kuiville kipuaminen on tällöin helpompaa.
- Kylmettyneen auttamiseksi ja omaksikin lämmikkeeksi kannattaa jäälle lähtiessä pakata reppuun kevyt hypotermiapussukka. Sinne voi pujahtaa tauon aikana viimalta suojaan ja lisäksi sillä voidaan estää avannosta autetun lisäjäähtyminen.
- Pillillä voi hälyttää apua. Sen ääni kuuluu huutoa kauemmaksi ja siihen jaksaa puhaltaa vielä silloinkin, kun voimat eivät enää riitä huutamiseen.
- Paljon jäillä liikkuvien erinomainen turvavaruste on myös kuivapuku. Kuivapuku pitää veden varaan joutuneen kuivana ja toimintakykyisenä pidempään. Hyvä aluspukeutuminen lisää puvun lämmöneristyskykyä.
- Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä.
- Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa kaveria.
Jään kantokyky – tiedä rajasi
Jään kantokyky pitää aina mitata teräsjään mukaan. Teräsjää on vahvaa, yhtenäistä jäätä, joka on syntynyt suoraan vedestä. Yksinään kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään kymmenen senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä. Autolla on turvallista ajaa ainoastaan merkityillä jääteillä.
Tunnista vaaranpaikat
Jään paksuus ja kantavuus voivat vaihdella suuresti jopa pienellä alueella. Erityisen varovainen tulee olla:
- Virtapaikoilla: Joet, kapeikot ja karikot ovat riskialueita.
- Rakenteiden lähellä: Sillat, laiturit ja viemärien laskualueet voivat heikentää jäätä.
- Kaislikoissa ja kivien läheisyydessä: Jää voi olla epätasaista ja heikompaa.
- Lumikertymien alla: Lumi eristää ja hidastaa jään vahvistumista, lisäksi se peittää näkyvyyttä.
Valmistautuminen on paras turva
Onnettomuudet tapahtuvat usein yllättäen, eikä niitä voi ennustaa. Paras tapa välttää tapaturmat on huolellinen valmistautuminen ja turvallisuusasioiden vakavasti ottaminen jo ennen jäälle astumista. Muista, että järki on paras kumppanisi jäällä liikuttaessa.
Talvi ja joulu tarjoavat ainutlaatuisia elämyksiä luonnossa. Kun pidät huolta omasta ja muiden turvallisuudesta, voit nauttia talven taikamaailmasta huoletta. Turvallinen jäällä liikkuminen tekee retkistäsi miellyttäviä ja muistorikkaita.
Turvallisen jäällä liikkujan muistilista
- Liiku yhdessä: Kaveri on paras turvavaruste.
- Varustaudu oikein: Jäänaskalit, jääsauva, vesitiivis reppu ja heittoliina ovat välttämättömiä.
- Seuraa jäätilannetta: Paikalliset olosuhteet voivat vaihdella nopeasti.
- Tunnista vaaranpaikat: Ole tietoinen ympäristöstäsi ja mahdollisista riskeistä.
- Ilmoita suunnitelmasi: Kerro läheisille, minne olet menossa ja milloin palaat.
Tilastoja ja materiaalia:
Tietoa hukkumisista
Turvallisuusvarustus jäällä
Vaaranpaikat jäällä
Pelastautuminen ja toisen pelastaminen jäistä
Jääturvallisuusetiketti
JääturvallisuusLähettiläät – turvallisen jäällä liikkumisen puolesta