Oletko ajokunnossa? Nappaa vinkit ajokunnon huoltoon
Ajokunto on kehon ja mielen hetkellinen tila, johon vaikuttaa esimerkiksi väsymys, päihteet, tilapäinen lääkitys tai jopa voimakas tunnereaktio. Ajoterveyteen sen sijaan vaikuttavat sairaudet sekä niiden hoitamattomuus. Selvää on, että autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta.
Kuljettajan ajokuntovaatimuksia määritellään myös tieliikennelaissa (17 §), missä sanotaan, että ajoneuvoa ei saa ajaa, jos kuljettajalta puuttuu edellytykset ajamiseen esimerkiksi sairauden, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi.
Liike ajotauoilla ylläpitää ajokuntoa
Etenkin pidemmillä matkoilla autossa istutaan usein pitkään samassa asennossa, mikä heikentää aineenvaihduntaa ja hidastaa lihasten verenkiertoa. Pieni liikuntatuokio vaikuttaa heti myönteisesti: aivot virkistyvät ja keskittymiskyky ja vireystila paranevat. Liike on lääke myös pidempiaikaisten vaivojen ennaltaehkäisemiseksi.
Katso videolta muutama helppo taukojumppaliike, joita kannattaa toistaa jokaisella pysähdyksellä.
Viisi vinkkiä ajokunnon huoltoon
- Ota ajokunnon tunnustelu tavaksi. Aja vain ajokuntoisena. Tarkkaile kuljettajan vointia myös matkustajana.
- Vältä väsymys ajossa nukkumalla matkaa edeltävänä yönä riittävästi – vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että esimerkiksi allergialääkkeet voivat väsyttää.
- Tauota riittävästi ja huomioi taukotahti myös matkasuunnitelmassa.
- Vältä ajamista sairaana. Kipeänä levätään. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon – älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
- Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa ajokuntoon vielä seuraavanakin päivänä esimerkiksi väsyttämällä. Myös monet lääkkeet ja alkoholi sopivat huonosti yhteen.
Ajoterveys koskettaa kaikenikäisiä kuljettajia
Terveysongelmat ovat yleisiä taustatekijöitä liikenneonnettomuuksissa ja ne koskettavat kaikenikäisiä kuljettajia. Yksittäinen sairaus ei usein vielä heikennä ajokykyä, kun sitä hoidetaan. Lääkkeet ovat usein osa hyvää hoitoa. Osa lääkkeistä auttaa ylläpitämään ajokykyä, kun taas jotkut lääkkeet vaikuttavat haitallisesti ajamiseen.
Noudata aina lääkärin ohjeita ajamisesta. Myös apteekista saat neuvoja lääkkeiden vaikutuksista ajamiseen.