nainen laittaa terassilla liukuesteen kenkään turvallisuuden lisäämiseksi

Kaatuminen ja liukastuminen

Suurin osa koti- ja vapaa-ajan tapaturmista on kaatumisia tai matalalta putoamisia. Kaatumisia sattuu kaiken ikäisille, mutta kaatumisen riski sekä seurauksien vakavuus kasvavat iän mukana.

Kaatumisia ja liukastumisia voidaan ehkäistä

Kaatumisia ja liukastumisia voidaan ehkäistä hyvällä fyysisellä kunnolla. Säännöllisellä ja monipuolisella, aerobista kuntoa, lihasvoimaa ja tasapainoa harjoittavalla liikunnalla pidät huolta hyvästä kunnosta. Erityisesti ikäihmisille tasapaino- ja lihasvoimaharjoittelu on tärkeää niin liikkumiskyvyn kuin kaatumisten ehkäisyn näkökulmasta. Kuitenkin jokaisen, jonka tasapaino on heikentynyt, olisi tärkeää sitä harjoittaa.  

Monet sairaudet altistavat kaatumisille, joten kaatumisten ehkäisyn kannalta tärkeää on myös sairauksien diagnosointi, hyvä hoito ja kuntoutus. Lääkitys voi niin ikään vaikuttaa lihasten toimintaan, liikkumiskykyyn, verenpaineeseen, tasapainoon tai muihin vastaaviin tekijöihin, jotka altistavat kaatumisille. Siksi on tärkeää huolehtia lääkityksen ajantasaisuudesta ja keskustella lääkkeiden sivuvaikutuksista lääkärin kanssa. Myös näkökyky kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti ja muistaa, että alkoholin käyttö lisää kaatumisriskiä merkittävästi.

Kaatumisia voidaan ehkäistä, kun vaikutetaan kaatumisten vaaratekijöihin yksilöllisen tarpeen mukaan. Mitä enemmän kaatumisten eri vaaratekijöitä on, sitä tärkeämpää niihin on puuttua.

Kotona kaatumisia voi ehkäistä huolehtimalla riittävästä valaistuksesta sisällä ja pihalla. Mattojen alla kannattaa käyttää tarvittaessa liukuestemattoa ja käsitellä lattiat luistamattomiksi. Kulkuväylät tulisi pitää esteettöminä ja kerätä lelut ym. esineet pois lattialta, jotta ne eivät aiheuta kompastumisvaaraa. Myös sähköjohdot on pidettävä pois kulkuväyliltä. Putoamisvaara kannattaa minimoida käyttämällä tukevia, käsinojallisia keittiötikkaita.

Kaatuilu ei kuulu normaaliin ikääntymiseen. Joka kolmas iäkkäiden kaatuminen ja kaatumisvamma voidaan ehkäistä puuttumalla keskeisimpiin kaatumisten vaaratekijöihin. Kaatumisvaaran arviointilomakkeilla voi arvioida karkealla tasolla kuinka suuressa kaatumisen vaarassa on (ks. Kaatumisvaaran itsearviointi). Huoli omasta tai läheisen kaatumisvaarasta kannattaa ottaa terveydenhuollossa puheeksi. 

Liukastumisia voi ehkäistä omilla toimilla ja valinnoilla

Talvella ulos lähtiessä on tärkeää valita kengät kelin mukaan ja käyttää liukkailla keleillä liukuesteitä. Talvijalankulun turvallisuutta voidaan myös edistää pienillä arjen valinnoilla: tarkistamalla jalankulkusää ennakkoon, varaamalla matkoihin tarpeeksi aikaa ja keskittymällä kävelemiseen. Jalankulkijan oma varovaisuus yhdessä ympäristön vaaratekijöiden karsimisen kanssa parantavat talvijalankulun turvallisuutta ja ehkäisevät liukastumista. Talviaikaan tulee huolehtia, että piha-alueet on puhdistettu lumesta ja hiekoitettu. Jos kulkuväylien hiekoituksessa on puutteita, tulee niistä ilmoittaa kunnossapidosta vastaavalle taholle.

Kaatumisen ja liukastumisen ehkäisyn kulmakivet

  • Huolehdi hyvästä fyysisestä kunnosta liikkumalla säännöllisesti ja monipuolisesti.
  • Huolehdi lääkityksen ajantasaisuudesta ja keskustele lääkkeiden sivuvaikutuksista lääkärisi kanssa.
  • Huolehdi monipuolisesta ravitsemuksesta ja riittävästä nesteytyksestä.
  • Vähennä tai vältä alkoholin käyttöä.
  • Huolehdi kotona niin sisällä kuin ulkona riittävästä valaistuksesta ja esteettömistä kulkuväylistä.
  • Hanki kotiisi turva- ja apuvälineitä omien tarpeittesi mukaan.
  • Valitse kengät kelin mukaan: käytä liukkailla keleillä nastakenkiä tai liukuesteitä.
  • Tarkista jalankulkusää ennen liikkeelle lähtöä ja varaa aikaa matkoihin.

Lue lisää

  • Liikuntatapaturmat

    Liikuntatapaturmat ovat toiseksi yleisin tapaturmatyyppi. Liikuntavammojen ehkäisyyn on helppo panostaa itse.

  • Turvallisuustestit

    Kodin, mökin ja lasten turvallisuutta voi parantaa jo pienillä muutoksilla. Turvallisuuden tarkistuslistojen avulla voit selvittää, kuinka turvallinen sinun ympäristösi on. Voit myös jakaa testien tuloksia sosiaalisessa mediassa.

  • Pysy Pystyssä

    Pysy pystyssä -kampanja viestii turvallisesta talvijalankulusta. Tutustu tarkemmin liukastumisen vaaranpaikkoihin ja talvikelin vinkkeihin.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

Anna palautetta

Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi