Päihteiden käytön aiheuttamat tapaturmat

Humalassa alttius tapaturmille kasvaa: harkintakyky heikkenee ja impulsiivisuus ja riskinotto lisääntyvät. Päihteiden käyttö lisää riskiä niin myrkytys-, palo-, hukkumis-, kaatumis-, tukehtumis- kuin liikuntatapaturmiin. Runsas 7 % kaatumisista ja noin 35 % muista kuolemaan johtaneista tapaturmista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena. Kuolemansyytilastojen mukaan reilu viidesosa tapaturmakuolemista liittyy alkoholiin. Osuus vaihtelee tapaturmatyypeittäin.

Alkoholin käyttö lisää kaikkien tapaturmien vaaraa

Alkoholin vaikutukset toimintakykyyn riippuvat nautitun alkoholin määrästä, ihmisen terveydentilasta, sukupuolesta, kehonpainosta, sekä muun muassa mahdollisista lääkityksistä. On hyvä muistaa, että alkoholin vaikutusten voimakkuus on yksilöllistä. Eniten tapaturmia tapahtuu päihteiden vaikutuksen alaisena nuorille, keski-ikäisille ja miehille. Näissä ryhmissä käytetään eniten alkoholia.

Alkoholi vaikuttaa keskushermostoon hidastaen reaktio- ja keskittymiskykyä. Se vaikuttaa myös motorisiin taitoihin, kuten tasapainoon, kehon koordinaatioon ja tarkkuuteen, niitä heikentävästi. Reaktiokyvyn hidastuessa, keskittymiskyvyn herpaantuessa ja tasapainon heikentyessä riski erilaisille onnettomuuksille ja tapaturmille kasvaa.

Jos olet huolissasi läheisesi päihteidenkäytöstä, ota asia puheeksi turvallisessa tilassa ja neutraalisti. Voit aloittaa keskustelun esimerkiksi omista havainnoistasi.

Koska alkoholi on keskushermostoa lamauttava aine, se aiheuttaa väsymystä ja heikentää suorituskykyä. Alkoholi heikentää suorituskykyä heti alkoholin nauttimisen jälkeen. Suorituskyky on huono vielä seuraavanakin päivänä, ja jos käyttö on ollut runsasta, vielä tämän jälkeenkin.

Alkoholi heikentää aistien toimintaa päihtymyksen aikana, mikä näkyy esimerkiksi tuntoaistin ja näkökyvyn heikentymisenä. Lisäksi alkoholi heikentää kykyä säädellä tunteita ja lisää impulsiivisuutta. Samalla alkoholi vaikuttaa kykyyn tehdä päätöksiä. Alkoholi vaikeuttaa aivojen normaalia toimintaa ja vaikuttaa vahvasti kognitiivisiin toimintoihin kuten tiedon käsittelyyn, havainnointikykyyn, ajatteluun ja muistamiseen. Alkoholi vaikeuttaa uuden oppimista ja vaikuttaa sekä lyhyt- että pitkäkestoiseen muistiin.

Runsas alkoholin käyttö aiheuttaa monia välittömiä vaikutuksia. Mitä nopeammin juo, sitä nopeammin alkoholin määrä aivoissa kasvaa ja sitä enemmän aivojen toiminta häiriintyy. Samalla myös tapaturmariski kasvaa nopeasti.

Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen, koska nuorten kohdalla veren alkoholipitoisuus voi nousta hetkessä korkeaksi, mikä voi pahimmillaan johtaa myrkytystilaan.

Päihteiden aiheuttamat myrkytykset voivat olla yhden päihteen aiheuttamia, tai seurausta monien yhdisteiden, kuten lääkeaineiden ja alkoholin tai huumeiden sekakäytöstä. Vakavan päihdemyrkytyksen seurauksena on usein hengityslama, sydämen rytmihäiriöt, sydämenpysähdys ja psykoottisuus.

Alkoholin käyttö on merkittävä palovammojen, palokuolemien ja tulipalojen taustatekijä. Palokuoleman uhreista noin 70 prosenttia on ollut tapahtumahetkellä alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena. Palovaaran vuoksi sohvalla tai sängyssä ei pidä tupakoida. Palavan savukkeen voi jättää tuhkakuppiin tai muulle palamattomalle alustalle ainoastaan, jos sitä valvoo koko ajan.

Päihteillä ja erityisesti alkoholilla on merkittävä rooli myös liikenne- ja vesiliikenneonnettomuuksissa sekä kaatumisissa ja hukkumistapaturmissa. Lähes kahdella kolmesta hukkuneesta on havaittu olevan alkoholia veressä puoli promillea tai enemmän.

Poliisin tietoon tuli yli 16 000 alkoholirattijuopumustapausta vuonna 2022. Vuonna 2022 alkoholirattijuopumustapauksissa kuoli 38 ja loukkaantui 395 ihmistä.

Iäkkäät ja alkoholi

Ikääntyessä elimistön toiminta ja kehon koostumus muuttuu, mikä vähentää myös alkoholin sietokykyä. Lisäksi eri sairaudet ja lääkitykset voivat voimistaa alkoholin negatiivisia vaikutuksia ja lisätä kaatumis- ja tapaturmariskiä.

Iäkkäiden henkilöiden alkoholin käyttö on lisääntynyt ja arkipäiväistynyt sen myötä, kun suuret ikäryhmät ovat ikääntyneet. Syitä päihteidenkäyttöön on monia, kuten yksinäisyys, masentuneisuuden lievittäminen tai ajan kuluttaminen. Erityisesti iäkkäiden keskuudessa myös itselääkinnälliset tarkoitukset, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, unihäiriöiden tai vatsavaivojen hoito, voivat olla perusteluna omalle päihteiden käytölle.

Ikäihmisen riskikulutuksen raja alkoholille on huomattavasti alhaisempi kuin työikäisen aikuisen, koska ikääntyneillä alkoholinkäytön riskit ilmenevät jo vähäisemmällä kulutuksella. Iäkkäällä alkoholin määrän ei tarvitse olla suuri lisätäkseen myös alttiutta tapaturmille. Näistä syistä alkoholin juomisen vähentämistä kannattaa harkita iän karttuessa.

Päihteiden aiheuttamia tapaturmia voidaan ehkäistä ja vähentää

  • Alkoholin kokonaiskulutuksen ja erityisesti humalahakuisen juomisen vähentämisellä.
  • Tiedon jakamisella lääkkeiden ja päihteiden sekakäytön riskeistä.
  • Pidättäytymällä päihteiden käytöstä veden äärellä ja vesillä liikuttaessa.
  • Tilanneraittiudella: päihteet eivät kuulu esimerkiksi liikenteeseen.
  • Päihteiden käytön aktiivisella puheeksi ottamisella ja riskikäytön tunnistamisella.
  • Matalan kynnyksen päihdepalveluilla ja hoitoon ohjauksella.

Lue lisää

  • Myrkytykset

    Kotioloissa myrkytyksiä aiheuttavat tavallisimmin lääkkeet, päihteet, myrkylliset kasvit, kemikaalit tai sienet. Suomessa sattuu myös häkään liittyviä myrkytyksiä.

  • Turvallisuustestit

    Kodin, mökin ja lasten turvallisuutta voi parantaa jo pienillä muutoksilla. Turvallisuuden tarkistuslistojen avulla voit selvittää, kuinka turvallinen sinun ympäristösi on. Voit myös jakaa testien tuloksia sosiaalisessa mediassa.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

© Kotitapaturma.fi