Makuuhuone
Makuuhuoneen vaaranpaikat liittyvät sängystä putoamiseen, kompasteluun pimeässä ja palovaaroihin. Makuuhuoneen lattioille ei saa jättää mitään kompastumisvaaraa aiheuttavia tavaroita tai sähköjohtoja eikä liukastumisvaaran aiheuttavia mattoja.
Turvallinen sänky ikääntyneelle ja lapselle
Ikääntyneen kotiin voi tarvittaessa hankkia laidallisen sängyn. Lisäksi sängyn on oltava riittävän korkea, että sieltä pääsee nousemaan hyvin ylös.
Lapsiperheessä sänky on sijoitettava niin, että lapsella ei ole putoamisvaaraa, jos lapsi nukkuu vanhempien kanssa samassa sängyssä. Jos lapselle hankkii sängyn käytettynä, sänkyyn kannattaa ostaa uusi patja. Pinnasängyn pohja lasketaan alemmaksi heti, kun lapsi opettelee ylösnousua. Vanhemmilla lapsilla tukeva laita ehkäisee levottomankin nukkujan putoamisia.
Lapsen sängyssä ei saa olla teräviä kulmia. Sängyssä ei saa myöskään olla mitään, mihin lapsi voi takertua tai mikä voi kietoutua kaulan ympärille. Sängyn sijainti ikkunan lähellä ei välttämättä ole hyvä valinta turvallisuuden kannalta. Verhot ja kaihtimet saattavat olla vaarallisia lapselle ja erityisesti narut aiheuttavat kuristumisvaaran.
Paloturvallinen makuuhuone
Helposti syttyvät tekstiilit ja kuumat hehkulamput lisäävät kotitapaturmien riskiä. Yöpöydän valaisimissa on otettava huomioon valaisimen kiinnityksen tukevuus sekä lampun kuumuus. Led-valot ovat pienijännitteisiä eivätkä kuumene juurikaan.
Yöllisen liikkumisen turvallisuutta voi parantaa yövalolla.
Sängyssä tupakointia tulee ehdottomasti välttää. Jos makuuhuoneessa polttaa kynttilöitä, kynttilät on muistettava sammuttaa ennen nukkumaanmenoa. Kynttilöitä tulee polttaa vain palamattomalla alustalla. Kynttilöiden yläpuolella tai lähellä ei saa olla tekstiilejä, kuten verhoja. Makuuhuoneen katossa on oltava palovaroitin ja se tulee tarkastaa säännöllisesti. Makuuhuoneen turvallisuutta voi parantaa pitämällä huone puhtaana ja tavarat järjestyksessä, jotta esineisiin ja sähköjohtoihin ei voi kompastua. Yöllä liikkumisen turvallisuutta voi parantaa yövalon avulla.
Lue lisää
-
Paloturvallisuus
Tulipalo saa usein alkunsa valvomattomasta ruoanlaitosta, huolimattomasta tupakoinnista tai lasten tulitikkuleikeistä. Tulipaloja voidaan ehkäistä huolellisuudella sekä valvomalla tulta ja sähkölaitteita, kun ne ovat päällä.
-
Turvallisuustestit
Kodin, mökin ja lasten turvallisuutta voi parantaa jo pienillä muutoksilla. Turvallisuuden tarkistuslistojen avulla voit selvittää, kuinka turvallinen sinun ympäristösi on. Voit myös jakaa testien tuloksia sosiaalisessa mediassa.