Piha
Pihan turvallisuutta voi parantaa valaistuksella sekä pitämällä pihan siistinä ja talvella hiekoitettuna. Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää.
Turvallinen piha lapsille
Leikkivälineiden rakenteiden on oltava ehjiä ja tukevia, eikä lahoja, ruosteisia, rikkinäisiä, kuluneita tai puuttuvia osia tai löystyneitä liitoksia saa olla. Rakenteista esiin työntyvät naulat, ruuvit ja teräväkärkiset metalliosat sekä mahdolliset puutikut voivat aiheuttaa tapaturmia.
Lasten leikkipaikassa on syytä ottaa huomioon esimerkiksi keinuista putoamisen mahdollisuus. Putoamisvaara-alueella ei saa olla reunuksia, puunjuuria, kiviä tms. Paras alusta on iskua vaimentava materiaali.
Leikkivälineissä ei myöskään tule olla kohtia tai osia, joihin lapsi voi juuttua kiinni päästä, kehosta tai vaatteista. Välineitä, joissa putoamiskorkeus on suuri, kannattaa välttää etenkin alle 3-vuotiailla. Umpikaiteet kiipeilyvälineissä, esimerkiksi liukumäen portaissa, lisäävät turvallisuutta.
Hälytysajotilanteessa on tärkeää, että kulkuväylät ovat vapaita.
Lasten leikkipaikka tulee tarkastaa säännöllisesti ja kiinnittää erityisesti huomiota välineiden kulumisesta tai viallisuudesta johtuviin riskitekijöihin. Erityisen huolellisesti tarkastus on tehtävä keväällä, jos leikkipaikka on ollut käyttämättömänä talven ajan. Leikkipaikan lähellä ei saa edes väliaikaisesti säilyttää varastoon kuuluvia aineita tai välineitä tai esimerkiksi lasipulloja tai muovikääreitä.
Turvallinenkaan leikkipaikka ei vähennä tarvetta aikuisen valvonnalle.
Jos pihalla on trampoliini, sen ympärillä tulee olla turvaverkko. Trampoliinilla saa hyppiä vain yksi kerrallaan. Pihalla olevat vesiastiat on tyhjennettävä ja kylpytynnyrit peitettävä käytön jälkeen.
Myrkylliset kukat ja kasvit
Myrkyllisiä pihakasveja on melko paljon myös hyvin yleisissä kasveissa. Esimerkiksi tulppaanit sisältävät myrkyllisiä osia. Suurin osa kasveista on vain lievästi myrkyllisiä, ja niiden syöminen aiheuttaa lähinnä vatsavaivoja ja oksentelua.
Tehdessä valintoja kotipihan kasveista on hyvä tietää, mitkä kasvit ovat myrkyllisiä. Asiaan kannattaa perehtyä esimerkiksi puutarha-aiheisen kirjan avulla. Jos pihalla kasvaa hyvin myrkyllisiä kasveja, esimerkiksi kieloja, myös lapsi itse on saatava ymmärtämään, että niihin ei saa koskea. Oman pihan kasvit kannattaa opetella tunnistamaan. Ongelmana Myrkytystietokeskukselle soitettaessa on, jos vanhemmat eivät tiedä lapsen maistaman kasvin nimeä.
Tallenna kännykkään Myrkytystietokeskuksen numero 0800 147 111 (maksuton ja auki 24 h/vrk) tai lataa 112 Suomi -mobiilisovellus, josta löytyy myös Myrkytystietokeskuksen numero.
Lue lisää
-
Kaatuminen ja liukastuminen
Suurin osa koti- ja vapaa-ajan tapaturmista on kaatumisia tai matalalta putoamisia. Kaatumisia sattuu kaiken ikäisille, mutta kaatumisen riski sekä seurauksien vakavuus kasvavat iän mukana.
-
Turvallisuustestit
Kodin, mökin ja lasten turvallisuutta voi parantaa jo pienillä muutoksilla. Turvallisuuden tarkistuslistojen avulla voit selvittää, kuinka turvallinen sinun ympäristösi on. Voit myös jakaa testien tuloksia sosiaalisessa mediassa.