Sisäänkäynti, portaat, parvekkeet ja ikkunat

Käytävillä ja kulkuväylillä ei saa säilyttää mitään tavaroita, jotka vaikeuttavat kodista poistumista hätätilanteessa.

Eteinen on hyvä pitää siistinä

Kompastumisvaaran eteisessä voi minimoida pitämällä oven edustan ja kulkuväylän järjestyksessä. Kengille on hyvä olla riittävästi tilaa sekä selkeä paikka, jossa ne eivät ole kenenkään tiellä. Jos eteisessä on riittävästi tilaa, sinne kannattaa laittaa tuoli kenkien jalkaan laittamista varten. Jos eteinen on pieni, tuolin voi sijoittaa eteisen läheisyyteen. Erityisesti ikääntyneen eteisessä on hyvä olla tuoli, jossa voi kenkien laittamisen lisäksi levähtää hetken tarvittaessa.

Portaissa liikkuessa kannattaa noudattaa varovaisuutta

Portaissa ei pidä liikkua kiireessä. Tukeva kaide tekee portaissa liikkumisesta helpompaa ja hyvä valaistus on tärkeää ympäri vuorokauden. Liukkaisiin askelmiin voi kiinnittää liukuestetarraa, joka lisää kitkaa. Jos kotona on pieniä lapsia, on hyvä laittaa riittävät turvaportit sekä portaiden ylä- että alapäähän.

Vesi, jää ja ylimääräiset tavarat portailla lisäävät kaatumisen vaaraa. Huolehdithan myös portaikon riittävästä valaistuksesta sekä ulkona että sisällä.

Panosta ikkunasalpoihin ja parvekkeen turvallisuuteen

Ikkunoihin on saatavana lukkolaitteita, joiden avulla ikkunat saa aukeamaan vain tietyn matkan niin, ettei esimerkiksi lapsi mahdu kolosta ulos. Ikkunasalpa voi lukita ikkunan haluttuun asentoon ja vähentää näin putoamisvaaraa. Lisävaruste sopii kaikenlaisiin ikkunoihin: sekä sisään että ulospäin avautuviin ikkunoihin, kippi-ikkunoihin ja nostamalla avattaviin ikkunoihin.

Parvekkeeseen voi liittyä putoamisvaara etenkin pienille lapsille. Lapsilukko parvekkeen ovessa estää lasta menemästä parvekkeelle silloin, kun aikuinen ei ole paikalla. Parvekkeen kynnyksen madaltaminen kannattaa puolestaan etenkin ikääntyneiden ihmisten asunnoissa, jolloin kompastumisesta johtuva kaatumisriski pienenee.

Huolehdi paloturvallisuudesta parvekkeella

Parvekkeilla ja terasseilla on nykyisin yhä enemmän sähkölaitteita. Sähkölaitteen turvallisuuden perusta on käyttöohjeen noudattaminen laitetta käytettäessä. Oikealla käytöllä varmistetaan se, että laitteesta ei saada sähköiskua eikä se aiheuta tulipaloa.

Sisätiloista ei saa vetää jatkojohdolla sähköä parvekkeelle tai terassille.

Parvekkeella poltettavan lyhdyn on syytä olla palamatonta materiaalia eikä kynttilöitä saa jättää palamaan ilman valvontaa. Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella. Ulkotuli kuumentaa voimakkaasti myös alaspäin ja voi sytyttää parvekepöydän.

Jos tupakoi parvekkeella tai terassilla, kannattaa tumppeja varten varata esimerkiksi vedellä täytetty kannellinen lasipurkki.

Usein parveke tai terassi toimii myös varastona. Varsinkin syttyvän tavaran säilytyksestä seuraa turhia palovaaroja. Jos terassilla säilytetään tulisijan tuhkaa, sitä varten kannattaa hankkia tukeva ja metallinen säilytysastia.

Parvekegrillaamista ei kielletä laissa. Taloyhtiössä voidaan laatia järjestysmääräykset, joissa otetaan kantaa grillaukseen. Mikäli grillaaminen on sallittua parvekkeella, grillaajan tulee noudattaa pelastuslain paloturvallisuusmääräyksiä. Grillaajien pitäisi ottaa naapurit huomioon. Huolimaton kokki voi saada tulipalon aikaiseksi yhtä lailla parvekkeella kuin sisätiloissa.

Avoimet kulkuväylät rapussa lisäävät turvallisuutta

Kerrostalon porrashuoneeseen ei paloturvallisuuden vuoksi saa jättää minkäänlaista tavaraa – ei edes lastenvaunuja. Porraskäytävä on yleensä asuinkerrostalon ainoa uloskäytävä, jota kautta asukkaat pääsevät siirtymään ulos palavasta rakennuksesta.

Porrashuoneeseen kerätyt tavarat houkuttelevat tahallisen palon sytyttämiseen. Tulipalossa lastenvaunuissa käytetyt materiaalit muodostavat voimakasta savua, joka leviää nopeasti rappukäytävässä ylöspäin. Savu estää ihmisten ulospääsyn. Savuiseen porrashuoneeseen ei pidä missään olosuhteissa mennä.

Rakennusten ulkokäytävillä sekä ullakoiden, kellarien ja varastojen kulkureiteillä ei saa säilyttää mitään tavaraa. Säilyttämisellä ei tarkoiteta tavanomaisia ilmoitustauluja, kynnysmattoja ja ovikoristeita. Niistä ei voida katsoa aiheutuvan sellaista vaaraa paloturvallisuudelle, että niiden käyttö tulisi kieltää.

Lue lisää

  • Kaatuminen ja liukastuminen

    Suurin osa koti- ja vapaa-ajan tapaturmista on kaatumisia tai matalalta putoamisia. Kaatumisia sattuu kaiken ikäisille, mutta kaatumisen riski sekä seurauksien vakavuus kasvavat iän mukana.

  • Turvallisuustestit

    Kodin, mökin ja lasten turvallisuutta voi parantaa jo pienillä muutoksilla. Turvallisuuden tarkistuslistojen avulla voit selvittää, kuinka turvallinen sinun ympäristösi on. Voit myös jakaa testien tuloksia sosiaalisessa mediassa.

Voitko hyödyntää tämä sivun tietoja?

Anna palautetta

Tällä lomakkeella voit antaa meille palautetta.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
© Kotitapaturma.fi